Svijet
0

U nesreći u kineskom rudniku poginulo 11 rudara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U kineskom rudniku ugljena poginulo je 11 rudara uslijed curenja gasa, javila je u utorak državna novinska agencija.

Curenje gasa desilo se u petak u rudniku uglja Tao'er u Handanu, industrijskom gradu u pokrajini Hebei, koja okružuje Peking, javila je novinska agencija Xinhua.

Posljednjih 11 tijela poginulih rudara pronađeno je u utorak ujutro, javila je Xinhua, pozivajući se na spasilačke zvaničnike, prenosi AP.

Ukupno 560 rudara bilo je u rudniku u vrijeme nesreće, a 549 ih je pobjeglo, navodi se u agencijskoj vijesti, koja citira riječi Cheng Xiangua, zamjenika upravitelja rudnika, prenosi AP.

U drugom rudniku u Handanu, osam rudara je nestalo i strahuje se da su mrtvi nakon eksplozije u utorak, javila je Xinhua.

Kineski rudnici ugljena najpogibeljniji su na svijetu, a samo u prošloj godini javljeno je da je 4.750 rudara poginulo u požarima, poplavama i drugim nesrećama - prosječno 13 po danu.

Za mnoge nesreće krive se upravitelji rudnika koji zanemaruju sigurnosna pravila i ne instaliraju traženu opremu kao što su ventilacijski odvodi kako bi se okna očistila od gasa koji se gomila u njima.

Xinhua je javila da je guverner pokrajine Henan, vodećeg područja za proizvodnju ugljena sa stanovništvom od 100 miliona ljudi, pozvao na veće globe protiv vlasnika rudnika zbog nesreća u rudnicima ugljena u pokušaju da poboljša sigurnost.