Kirgistan
0

U neredima u Biškeku poginulo 40 osoba i 400 povrijeđeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U sukobima policije i pristalica opozicije u srijedu u kirgistanskoj prijestonici Biškeku i u drugim gradovima u zemlji, poginulo je najmanje 40 osoba a preko 400 je povrijeđeno, saopćila je zvaničnica Ministarstva zdravlja novi bilans nereda.

Larisa Kačibekova rekla je agenciji France Presse da je broj mrtvih u sukobima u Biškeku porastao na 40. Prethodno je javljeno da je 17 osoba poginulo.

Opozicija javlja da je mnogo veći broj nastradalih.

Jedan od vođa opozicije Omurbek Tekebajev je rekao u obraćanju na državnoj televiziji koju je opozicija zauzela, da je u neredima poginulo skoro 100 osoba. Ova cifra nije zvanično potvrđena.

Opozicija i demonstranti traže ostavku predsjednika Kurmanbeka Bakijeva koji je sam došao na vlast poslije masovnih protesta u martu 2005. godine ali koga sada kritikuju zbog autoritarne vladavine i nepotizma.

Demonstranti su zauzeli Skupštinu, državnu televiziju i zapalili zgradu tužilaštva, prenose agencije.

Poslije popodnevnih nasilnih sukoba policije i demonstranata premijer Danijar Usenov proglasio je vanredno stanje i uveo policijski sat.

Tokom večeri dopisnik ruske agencije Interfax javio je s lica mjesta da je opljačkana i zapaljena kuća predsjednika Bakijeva, a nepoznate osobe su viđene kako izlaze s velikim plastičnim kesama punim odjeće, zavjesa i posuđa.

Zvaničnici vladine pres-službe nisu mogli da kažu gdje se trenutno nalazi predsjednik Bakijev, dok neki mediji javljaju da je on tokom večeri napustio prijestonicu ali ne kažu gdje je otišao.

Opozicioni lider Tabakijev je rekao da su vođe opozicije razgovarale s predsjednikom vlade Danijarom Usenovim od koga su zatražili da sadašnje rukovodstvo zemlje preda vlast opoziciji.

  • Naš jedini ciljl je da oni napuste vlast, rekao je Tekebajev, bivši predsjednik parlamenta koji je ranije tokom dana uhapšen ali je kasnije pušten.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton je zabrinuta zbog nasilja u Kirgistanu i pozvala opoziciju i vladu da rješavaju probleme dijalogom. Na dijalog i uzdržanost takođe su pozvali i OSCE, SAD i Rusija.

Portparol Pentagona Bryan Whitman rekao je da je situacija trenutno nejasna i da američka vlada prati šta se dešava u Kirgistanu.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon je ponovo pozvao na "dijalog i smirenost da bi se izbjeglo novo proljevanje krvi".