Pakistan
0

U nasilju najmanje 13 mrtvih

FENA
Najmanje 13 osoba je poginulo, a 15 ranjeno u sukobima rivalskih šiitskih i sunitskih plemena u oblasti Kuram na sjeverozapadu Pakistana, objavili su u subotu mediji.

To je bilans subotnjih sukoba koji se vode već 11 dana u toj oblasti kod granice s Afganistanom, tokom kojih je ubijeno više od 160 osoba, a više od 200 je ranjeno, javila je DPA pozivajući se na lokalnu televiziju "Geo".

Zaraćena plemena blokirala su sve glavne puteve koje tu oblast povezuju s ostatkom zemlje, tako da su glavni grad oblasti Parachinar i ostala mjesta praktično pod opsadom.

Lokalni zvaničnik je u petak izjavio za DPA da humanitarna katastrofa prijeti toj oblasti ukoliko stanje ostane nepromijenjeno, jer nestaju zalihe hrane i lijekova.

Najviši zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Rehman Malik je zaraćenim plemenima dao rok od 72 sata, koji ističe u ponedjeljak, da prekinu sukobe. U suprotnom će vlada preduzeti akciju.

Suniti su većinsko stanovništvo, dok šiiti čine oko 20 posto od 160 miliona stanovnika Pakistana, od kojih većina živi u Parachinaru, poznatom po vjerskim sukobima.