Selo Rmeish
37

U napadu u južnom Libanu ranjeni posmatrači UN-a, IDF strogo negirao umješanost

S. Š.
Izvor: X.com
Izvor: X.com
Tri posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) i prevodilac ranjeni su u granatiranju u Rmeishu u južnom Libanu, što je saopćeno iz mirovne misija UN-a.

Libanonska državna novinska agencija izvijestila je da iza eksplozije stoji napad izraelske bespilotne letjelice, ali je izraelska vojska negirala da je odgovorna.

Misija UN-a, Unifil, saopćila je da su povrijeđeni na liječenju te da se istražuje porijeklo eksplozije. Inače, ovaj napad dolazi nakon porasta tenzija duž nezvanične granice Izraela i Libana.

U saopćenju, Unifil je naveo da je granata eksplodirala u blizini grupe koja je bila u pješačkoj patroli duž Plave linije koju su UN razgraničili koja dijeli južni Liban od Izraela.

Gađanje mirovnih snaga Unifil je opisao kao "neprihvatljivo".

Nisu dati nikakvi detalji o nacionalnosti posmatrača ili njihovom stanju, dok je prevodilac koji je ranjen sada u stabilnom stanju.

Libanonska državna Nacionalna novinska agencija saopćila je da su izraelski "neprijateljski dronovi" izvršili napad na područje u južnom Libanu gdje su ranjeni posmatrači.

Izraelska vojska je to demantovala, rekavši u saopćenju: "Suprotno izvještajima, IDF [Izraelske odbrambene snage] nisu jutros napale vozilo Unifila u oblasti Rmeish, prenosi BBC.