Svijet
0

U napadu talibana na aerodrom u Kandaharu ubijeno 46 ljudi

Klix.ba
Najmanje 46 osoba, članova osiguranja, talibana i civila poginulo je u sukobima u južnom afganistanskom gradu Kandaharu.

Talibanski napadači su uzeli nekoliko talaca kada su započeli napad na aerodrom u Kandaharu u čijem sklopu se nalazi baza afganistanske vojske, ali i baza NATO-a. Afganistanski zvaničnici su saopćili da su napadači uspjeli probiti prva vrata kompleksa, a borbe su trajale tokom cijelog dana. Letovi su otkazani.

Afganistansko ministarstvo odbrane je saopćilo da je poginulo 37 civila i članova sigurnosnih snaga, kao i devet talibana. Ranjeno je ukupno 35 ljudi.

Ljekar u vojnoj bolnici je rekao da je primljeno 41 tijelo, među kojim su četiri tijela vojnika. Taoci koje su talibani uzeli su žene i djeca.

Napad predstavlja veliki sigurnosni propust jer su napadači uspjeli prokrijumčariti oružje u oblast koju kontrolišu Afganistanske snage za nacionalnu sigurnost. U bazu su talibani ušli neprimijetno i započeli napad.

Talibani su u međuvremenu saopćili da su ubili 80 vojnika.

Direktor aerodroma Ahmadullah Faizi je rekao da su neki putnici koji su čekali let za Indiju ostali zarobljeni na terminalu tokom napada.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Salahuddin Rabbani je pozvao na nastavak mirovnih pregovora s talibanima.