Svijet
0

U napadima u Afganistanu ubijeno 30 ljudi

FENA
Talibanski borci su iz zasjede su napali dva konvoja koja su prevozila članove jedne porodice u južnom Afganistanu ubivši pritom 30 ljudi, saopćila je rodbina i zvaničnici u ponedjeljak.

U drugom sukobu, afganistanski i koalicioni vojnici ubili su sedmoricu pobunjenika u južnoj pokrajini Uzurgan, gdje je velika antitalibanska ofanziva u toku, saopćio je afganistanski zvaničnik, javio je AP.

Prvi napad na konvoj, o kojem je prvobitno javljeno u nedjelju, desio se na vozila koja su prevozila bivšeg oblasnog načelnika pokrajine Helmand, ostavljajući poginulima bivšeg zvaničnika i četvoricu njevgovih tjelohranitelja, saopćio je guvernerov portparol Ghulam Mohiudin.

Druga zasjeda desila se nekoliko sati kasnije kada je 30 rođaka ubijenog zvaničnika došlo da preuzme njegovo tijelo, saopćio je u ponedjeljak njegov brat Dad Mohammed Khan. Khan je kazao da je 25 ljudi ubijeno, uključujući brata i nećaka ubijenog zvaničnika, Jama Gula. Četvero ostalih je ranjeno.

Napadi su se desili u međusobnoj blizini na autoputu između oblasti Sangin i Grishk pokrajine Helmand.

Također u nedjelju, trupe pod američkim vodstvom podržane afganistanskim snagama napale su talibansko planinsko uporište u blizini Tirin Kota, pokrajine Uzurgana, i ubile su sedam pobunjenika, saopćio je lokalni afganistanski vojni zapovjednik, general Rahmatullah Roufi.

Nakon tri sata borbe četvorica ranjenih gerilaca su uhapšena, dok su ostali pobjegli u planine, kazao je Roufi. Vojnici su zaplijenili puške AK-47, šest granata za raketne bacače i četiri mitraljeza.

Koalicione snage pokrenule su masovnu ofanzivu u južnim afganistanskim pokrajinama koja je imala za cilj talibanske borce koji predvode sve oštrije napade protiv koalicionih i afganistanskih snaga u posljednjim mjesecima.