Loše sigurnosno stanje
0

U Moskvi za godinu dana ubijeno 26 stranaca

FENA
Ekstremisti su tokom protekle godine izveli 62 napada na strance, od kojih 26 ubistava, 25 namjernih nanošenja teških ozljeda, uključujući i pet sa smrtnim ishodom, izjavio je u srijedu na pres-konferenciji Vladimir Kolokoljcev, načelnik Glavne uprave unutarnjih poslova Moskve.

On je kazao da gotovo polovicu prijestupa u Moskvi izvrše stanovnici drugih gradova, uglavnom građani zemalja Zajednice neovisni država, i dodao kako smatra da je to povezano i s teškom ekonomskom situacijom u zemlji, izazvanom krizom.

Zahvaljujući mjerama koje su zajedno poduzele Glavna uprava unutarnjih poslova Moskve i Federalna služba sigurnosti, neutralizirano je 10 ekstremističkih skupina s oko 33 pripadnika. One se smatraju odgovornim za izvršavanje 34 navedena prijestupa, uključujući i 14 ubojstava.

"Moskovska policija je izvršila svoje zadatke", kazao je njezin načelnik, obrazloživši to podacima da je tokom protekle godine trostruko smanjen broj teških i vrlo teških prijestupa.

Za šest posto je smanjen broj pljački, a za 20 posto broj razbojničkih napada. Tokom posljednjih mjeseci veoma je smanjen i broj žalbi na nezakonito ponašanje policajaca, prenio je Tanjug.