U prostorijama crkve
0

U Moskvi ubijen poznati svećenik Danilo Sisojev

FENA
Poznatoga ruskog pravoslavnog svećenika i misionara Danila Sisojeva ubio je nepoznati napadač u crkvi Svetog Tome u Moskvi, saopćio je glasnogovornik ureda glavnog tužitelja Anatoli Bagmet. Maskirani naoružani čovjek upao je u četvrtak uvečer u crkvu, prišao Sisojevu (34) i pitao ga za ime, a zatim pucao u njega iz pištolja s prigušivačem, izjavio je Bagmet

Sisojev je podlegao ranama na putu do bolnice, a u napadu je povrijeđen i dirigent hora u toj crkvi.

Pretpostavlja se, kazao je Bagmet, da su motivi zločina religijske prirode, ali da se istražuju i drugi mogući motivi, prenosi agencija Reuters.

Sisojev je bio uključen u misionarske aktivnosti kojima su mladi ljudi poticani da izaberu Pravoslavnu crkvu, koja je s oživljavanjem religije nakon raspada Sovjetskog saveza postala važna politička snaga, blisko povezana s Kremljom, naveo je Reuters.

Ruske novinske agencije javile su da je svećenik prije napada primao prijetnje putem elektronske pošte.

Pravoslavni svećenici žalili su se da katolici i pripadnici drugih kršćanskih vjeroispovijesti pokušavaju preobratiti pravoslavce u svoju vjeru.

Najveću prijetnju pravoslavni svećenici vide u malim vjerskim grupama, kao što su Adventisti sedmog dana i Crkva ujedinjenja, koje oni opisuju kao "totalitarne kultove".