Novi balans žrtava
0

U masakru ubijeno 27 filipinskih novinara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Među pedeset žrtava masakra koji se dogodio u ponedjeljak na jugu Filipina najmanje njih 27 bili su novinari, najnovije su procjene načelnika lokalne policije.

Načelnik Josefino Cataluna rekao je da bi broj ubijenih novinara mogao i porasti budući da neke od žrtava masakra u pokrajini Maguindanau, 930 km južno od glavnog grada Manile, još uvijek nisu identificirane.

Ubijeni novinari bili su u pratnji supruge dogradonačelnika grada Buluana Esmaela Mangudadatua koja je željela predati njegovu kandidaturu za izbore za guvernera pokrajine koji se trebaju održati sljedeće godine.

Konvoj se zaputio prema povjerenstvu gdje su trebali predati kandidaturu, a među njima su bile i dvije Mangudadatuove sestre i dvoje odvjetnika za ljudska prava.

Mangudadatu je organizirao konvoj u kojem su bile većinom žene jer je navodno dobio prijetnje da će biti otet od pristalica sadašnjeg lokalnog guvernera Andala Ampatuana, bliskog saveznika filipinske predsjednice Glorije Macapagal Arroyo. Sudbina njegove žene bila je gora.

Konvoj je zaustavila skupina od stotinjak naoružanih osoba koje je navodno predvodio guvernerov sin Andal Ampatuan Junior. Žrtve su otete, odvedene u obližnje selo i ubijene.

Međunarodne organizacije za slobodu medija osudile su masakr i pozvale predsjednicu Arroyo da krivce dovede pred lice pravde.

Nikad u povijesti novinarstva nije u jednom danu ubijeno toliko medijskih djelatnika. Tražimo hitnu akciju lokalnih i nacionalnih vlasti, saopćila je organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica, javlja HRT.

Ampatuan, koji je poznat kao lokalni gospodar rata, navodno ima privatnu vojsku od 500 ljudi. Svjedoci, lokalni službenici i analitičari tvrde da upravo on stoji iza napada. Do sada nitko iz njegova ureda nije komentirao ubojstva.