Breivik opsjednut Balkanom
0

U manifestu pisao o BiH i namjeri da je očisti od islama

Piše: T. S.
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik, 32-godišnji Norvežanin koji je priznao da je odgovoran za stravične napade u Norveškoj, prije no što ih je počinio objavio je na internetu "manifest" iz kojeg se jasno vidi da je bio opsjednut Balkanom. Čak 343 puta spomenuo je Bosnu i Hercegovinu.

U dokumentu na 1.500 strana pod nazivom "2083: Evropska deklaracija nezavisnosti", kojeg je Breivik objavio pod pseudonimom Andrew Berwick, Bosna i Hercegovina se spominje 343 puta, Kosovo 143, riječ Srbi 341, a Albanija 208. Srebrenicu i genocid nije spominjao u dokumentu, objavio je economist.com.

"Mein Kampf" 21. stoljeća

Za Breivikov manifest, u kojem su izložena ekstremno desničarska stanovišta, mediji tvrde da je "Mein Kampf" ovog doba. Umjesto Jevreja kao neprijatelji se spominju muslimani koji "moraju biti protjerani iz Evrope".

Ubica je u manifestu Albance i Bošnjake opisao kao zle neprijatelje. Kao što smo već objavili, u jednom dijelu je naveo da bi želio upoznati Radovana Karadžića, te naveo kako on nije masovni ubica i rasista.

Dalje je u dokumentu naveo da Bošnjaci i Albanci decenijama vode demografski rat protiv Srba i vrše indirektan genocid nad njima. Spomenuo je i Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986. godine u kojem se navodi da su Srbi diskriminisani jugoslovenskim ustavom.

Karadžića smatra herojem

U manifestu je Breivik naveo da je Karadžić muslimanima dao priliku da se "preobrate ili da napuste zemlju".

"Otišao je tako daleko da je muslimanima čak ponudio enklave. Kada su odbili želio ih je silom deportovati. NATO je to onemogućio i zato je Karadžić dao naredbu za borbu protiv onih koji odbijaju otići, što je bilo njegovo pravo i odgovornost kao vođe srpskih snaga. Tu se radilo o oslobađanju zemlje od genocidne ideologije zvane islam", naveo je između ostalog Breivik, dodavši da će Karadžića uvijek smatrati herojem.

U manifestu je spominjao deportaciju Bošnjaka i Albanaca iz Evrope, navodeći da se protiv njih mora upotrijebiti "brutalna vojna i dugoročna strategija jer su 'otporni'".

"BiH je srpska i hrvatska"

Također, naveo je kako će Kosovo biti ponovo dio Srbije kada svi Albanci budu iseljeni iz Evrope.

O Bosni i Hercegovini Breivik je napisao da je to hrvatska i srpska teritorija koja se trenutno naziva Bosnom i Hercegovinom. Piše kako će zemlja biti podijeljena 60 do 70 posto Srbima i 30-40 posto Hrvatima.

Želi medalju za "čišćenje Evrope od islama"

U dokumentu je Norvežanin naveo i to da bi on trebao biti odlikovan medaljom za oslobađanje Balkana, pogotovo od islama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Kosovu, ali i Makedoniji i Albaniji.

Naveo je i to da ga je na napade potaknulo to što je Norveška učestvovala u bombardovanju Srbije.

Između ostalog je napisao i to da je upoznao jednog od "najvećih heroja u Evropi, srpskog križara i ratnog heroja koji je ubio mnogo muslimana." Naveo je da ga je sreo u Liberiji gdje je pobjegao zbog optužnice za ratne zločine.

Podsjetimo, Anders Behring Breivik priznao je danas na sudu u Norveškoj ubistva i rekao da je njegova akcija imala za cilj da spasi Evropu od islama.

Uobičajeno je u Norveškoj da se uhapšeni drži do četiri sedmice u istražnom zatvoru, ali je policija, zbog težine zločina, zatražila da se napravi izuzetak i pritvor Breiviku produži na osam sedmica kako bi se dobilo više vremena za rasvjetljavanje pozadine zločina, što je sudija i odobrio.