Svijet
1

U Londonu saobraćajni haos zbog štrajka radnika metroa

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Saobraćajni haos vlada u Londonu nakon što se štrajk radnika podzemne željeznice nastavlja već treći dan. Više od četiri miliona putnika tako je osuđeno na prijevoz autobusima, koji su svakog dana krcati, a na Temzi su uvedene dodatne brodske linije.

Putnici od ranoga jutra čekaju pred stanicama, a brojni vozovi zbog pretrpanosti ne mogu primati nove putnike. Ostali u dugačkim redovima čekaju autobuse, dok su se drugi do posla uputili pješice ili biciklom.

Zaposlenici londonske podzemne željeznice počeli su u ponedjeljak navečer novi 48-satni štrajk protiv ukidanja 960 radnih mjesta na prodaji putničkih karata nakon neuspjeha pregovora između uprave i sindikata.

Štrajk je počeo u ponedjeljak navečer u 21 sat po mjesnom vremenu, pošto su tokom dana propali pregovori između uprave i sindikata RMT (Rail, Maritime and Transport union). Očekuje se da će štrajk završiti u četvrtak ujutro.

Predstavnici sindikata i uprave londonskog metroa sastali su se više od 40 puta uz posredovanje Acasa tokom 48-satnog štrajka u februaru no uprava je u utorak ujutro napustila pregovore. Idući štrajk planiran je 5. maja.

U februaru su milioni putnika bili u nevolji jer su desetine stanica podzemne željeznice bili zatvoreni i saobraćaj je bio poremećen na osam od 11 linija, što je izazvalo katastrofalne saobraćajne čepove u glavnom gradu Velike Britanije, prenosi Indexhr.