Komentari (18)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Hoće taktika koja spremljene Gadhafi prije nego se dovoljno za njega da opstane sada? http://www.theglobeandmail.com/news/world/africa-mideast/will-tactics-that-saved-gadhafi-before-be-enough-for-him-to-survive-now/article1916934/page1/
MILAN 23. februara (Reuters) - do 300,000 migranata iz Libije mogli pobjeći u Italiju zbog previranja u sjevernoj Africi naroda, ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je u intervjuu objavljenom u srijedu.Oko trećine od Libije stanovništva, ili 2,5 milijuna ljudi, su doseljenici iz sub-saharskoj Africi, koji bi mogao pobjeći ako Muammar Gaddafi vlada pada, rekao je listu Corriere della Sera. http://af.reuters.com/article/libyaNews/idAFLDE71M06J20110223
Saudijski kralj povećao finansijsku pomoć građanima 23. 02. 2011. - Kralj Saudijske Arabije Abdulah (87) naložio je danas da 40 milijardi rijala (oko 10,7 milijardi dolara) bude uliveno u razvojni fond , iz kojeg će Saudijci dobijati pomoć za kupovinu kuća, sklapanje brakova ili započinjanje nekog posla, preneo je državna TV kanal.
Jemen-Još jedan protestant u. bijen Tanjug | 23. 02. 2011 god Vladine pristalice i policija u. bile su najmanje jednog protestanta Dok je pokusavao da rasklopi šator u znak protesta u prestonici Jemena, čime se broj žrtava protesta koje su u protekle dve nedelje zahvatile ovu zemlju povećao na 12, preneo je AP.U sinoćnjem napadu na kamp s protestantima a, blizu univerziteta u prestonici, ranjeno je najmanje 11 ljudi, izjavili su ljekari.
Članice EU se dogovorile da pripreme sankcije Libiji Vlade zemalja Evropske unije dogovorile su se danas da pripreme moguće sankcije Libiji kao odgovor na \"Gadafijevo nasilno slamanje\" antivladinih protesta, izjavile su diplomate EU.\"Složili su se u zajedničkom saopštenju da preduzmu dalje mere. Diplomatskim govorom to znači sankcije\", izjavio je jedan diplomata EU posle sastanka u Briselu na kome se razgovaralo o tom pitanju, preneo je Rojters.Eksperti sada treba da sačine listu predloženih mera, među kojima može biti zabrana viza, zamrzavanje imovine, embargo na oružje, kao i druge restrikcije, a zatim vlade EU odlučuju o zavodjenju sankcija.
Nezvanično: Najmanje 640 žrtava sukoba u Libiji Tokom antivladinih demonstracija u Libiji je poginulo najmanje 640 ljudi, saopštila je Međunarodna federacija za ljudska prava(FIDH). To je dvostruko više od bilansa libijskih vlasti koje su sinoć izvestile o 300 žrtava.Od 640 poginulih, kaže FIDH, 275 je u Tripoliju, a 230 u Bengaziju. Novi bilans sačinjen je na osnovu podataka dobijenih iz \"vojnih izvora\" za Tripoli, i onih koje je prikupila Libijska liga za ljudska prava za Bengazi i druge gradove, rekao je za agenciju Frans pres Suhajr Belhasen predsednik FIDH čije je sedište u Parizu. Izveštaj ne uključuje broj eventualnih žrtava u Tobruku, na krajnjem istoku Libije jer FIDH nema informacija.U Bengaziju, drugom po veličini gradu Libije i glavnom uporištu opozicije, među 230 nastradalih \"130 je vojnika koje su ubili njihovi oficiri jer nisu želeli da pucaju na masu\", tvrdi Belhasen.
Gadafi ne raspolaže hemijskim oružjem Libijski lider Moamer Gadafi drži se svog obećanja da će uništiti hemijska postrojenja za prozivodnju otrovnog gasa i ne raspolaže hemijskim oružjem, saopštila je danas Organizacija za zabranu upotreba hemijskog oružja. Ta organizacija oglasila se danas saopštenjem posle spekulacija u brojnim medijima da bi Gadafi mogao da upotrebi hemijsko oružje protiv protestanata.
Piloti odbili da bombarduju Bengazi, avion se srušio Libijski avion srušio se danas u blizini Bengazija, u istočnom delu Libije, nakon što su pilot i kopilot iskočili iz aviona, odbivši da bombarduju grad, preneo je dnevnik \"Kurina\" citirajući neimenovani vojni izvor. U onlajn izdanju dnevnika \"Kurina\" navedeno je da su pilot Atia Abdel Salem al Abdali i kopilot Ali Omar Gadafi iskočili iz \"suhoja-22\" i padobranima se spustili na zemlju, odbivši da izvrše naređenje da bombarduju Bengazi, preneo je Rojters.
Španija: Gadafi izgubio svaki legitimitet zbog upotrebe sile Španija je danas osudila upotrebu sile u Libiji protiv narodne pobune kao \"apsolutno neprihvatljivu\", ističući da je libijski lider Moamer Gadafi izgubio pravo da vodi zemlju.\"Politički lider koji je odlučio da bombarduje svoje građane izgubio je svaki legitimitet da nastavi da vodi svoju zemlju\", izjavila je šef španske diplomatije Trinidad Himenes. Ona je kazala da je Španija \"izuzetno zabrinuta\" zbog eskaliranja krize u Libiji i da je situacija u ovoj zemlji \"apsolutno neprihvatljiva sa svake tačke gledišta\", javio je AFP.
Nemiri potiskuju vrednost akcija Nemiri u Libiji učinili su danas dalji pritisak na tržišta akcija širom sveta, s obzirom da investitori sve više strahuju da bi veliki rast cena nafte i porast inflacije mogli naškoditi globalnom ekonomskom oporavku. Libija je 18. po veličini proizvođač nafte na svetu, koji isporučuje oko 1,8 miliona barela dnevno, ili nešto manje od dva odsto svetske dnevne proizvodnje. Ta članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) ima takođe najveće rezerve nafte u Africi.U Evropi je indeks FTSE 100 vodećih britanskih akcija snižen 0,5 odsto, na 5.965 poena, dok je CAC-40 u Francuskoj oslabio 0,1 odsto, na 4.047 poena, a nemački DAX snižen 0,3 odsto, na 7.293 poena. Na Volstritu se očekuje blag oporavak posle velikih gubitaka u utorak. Danas je indeks Dau bio u porastu 32 poena, na 12.215 poena, dok je širi Standard&Purs 500 ojačao četiri poena, na 1.318,40 poena.
Peres: Gadafiju neće biti oprošteno Predsednik Izraela Šimon Peres izjavio je danas da libijskom lideru Moameru Gadafiju \"neće biti oprošteno što je u. bio stotine ljudi u svojoj zemlji\". \"Došlo je vreme da svet jasno i glasno osudi diktatore. Treba ih dovesti u takvu situaciju da je sramota biti viđen u njihovom društvu\", izjavio je Peres.
Prekid prodaje oružja Libiji Evropska unija je prekinula prodaju oružja Libiji, čije vlasti su upotrebile oružje protiv učesnika anti-vladinih protest , saopšteno je danas u Briselu.
Stigao prvi srpski državljanin iz Libije Radovan Memarović iz Novog Sada, koji je radio za englesku kompaniju u Libiji, prvi je srpski državljanin koji je stigao na beogradski aerodrom.Engleska kompanija je obezbedila prevoz za sve svoje radnike.
Ambasada Libije u Beču osudila nasillje Libijska ambasada u Beču danas je saopštila da predstavlja narod Libije i osudila vladino nasilje nad učesnicima protesta u Libiji. Ambasador Ahmed Menesi i službenici ambasade nisu podneli ostavke na funkcije, javlja DPA.
Prvi energetski šokovi zbog nemira Evropski blok pretrpio je prve energetske šokove zbog nemira u Libiji, jer je Italija morala da zatvori gasovod \"Zeleni tok\", čime gubi 13 % dnevnog uvoza ovog energenta. Međutim, stručnjaci upozoravaju da najgore tek predstoji. Odluka o zatvaranju \"Zelenog toka\" donijeta je iz zabrinutosti u bezbjednost za radnike italijanske energetske firme \"ENI\" u Libiji, a koji pomažu u radu 520 kilometara dugog gasovoda iz libijske luke Melita do Gele na Siciliji.