Svijet
0

U katastrofi u Myanmaru nestalo 17 britanskih državljana

FENA
Sedamnaest britanskih državljana nestalo je nakon razornog ciklona koji je možda ubio i do 100.000 ljudi, saopćio je u četvvrtak britanski Foreign Office.

Britanski državljani, koji su bili u posjeti toj zemlji ili su živjeli kao stanovnici izolirane države jugpoistočne Azije, nisu ostvarili kontakt s prijateljima ili porodicama u Britaniji šest dana nakon što je ciklon pogodio Myanmar, javila je britanska novinska agencija Press Associastion.

Foreign Office naglašava da bi problemi s komunikacijama mogli biti razlog nejavljanja, dodajući kako se nije ništa čulo o britanskim žrtvama u katastrofi.

Oko 200 britanskih državljana živi u Myanmaru. Pored toga, vjeruje se da oko 750 britanskih turista u toj zemlji boravi svake godine.

One koji su živjeli u zemlji upozorila je britanska ambasada prije subote da će ciklon pogoditi Myanmar.

"Zasad znamo da 17 britanskih državljana nije moglo ostvariti kontakt s porodicama i prijateljima", izjavila je glasnogovornica Foreign Officea.

"Mi, međutim, nemamo izvještaja o britanskim žrtvama i nemamo izvještaja da su oni u opasnosti", dodala je.

Ciklon "Nargis" pogoidio je Myanmar u subotu s vjetrovima brzine 190 km/h, ostavljajući do milion ljudi bez krova nad glavom.

Prema zvaničnim brojkama poginulo je najmanje 22.000 ljudi, ali se vjeruje da je još najmanje 40.000 nestalih.

Shari Villarosa, otpravnica poslova u američkoj ambasadi u Myanmaru, izjavila je "kako je moguće da ima više od 100.000 poginulih" u najteže pogođenoj delti rijeke Iravadi.