Nakon skoro 33 godine
0

U Jemenu proslavljen odlazak predsjednika Saleha

FENA
Demonstranti su igrom, pjesmom i ritualnim klanjem stoke na središnjem trgu u glavnom gradu Jemena Sani u nedjelju proslavili odlazak dugogodišnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, koji je na operaciji u Saudijskoj Arabiji budući da je ranjen u napadu na njegovu palaču prije dva dana.

Jedan izvor u bolnici u Saudijskoj Arabiji rekao je Reutersu da Saleha operiraju kako bi mu izvadili geler iz grudnog koša. Saleh, koga je na aerodromu u Rijadu u subotu navečer dočekao visoki saudijski dužnosnik, izašao je iz aviona na nogama, ali s vidljivim povredama vrata, glave i lica.

Britanska agencija ocjenjuje da bi napuštanjem zemlje u takvoj situaciji, čak i zbog liječenja, moglo otežati Salehu, koji je predsjednik već skoro 33 godine, da se održi na vlasti i da bude shvaćeno kao prvi korak ka predaji vlasti.

Jedan saudijski dužnosnik, na kojeg se poziva France Presse, izjavio je da Saleh nije podnio ostavku.

Za sada u Jemenu nema službenog saopćenja da li je neko preuzeo funkciju vršitelja dužnosti predsjednika, ali je po ustavu te bliskoistočne zemlje predviđeno da to bude potpredsjednik, u periodu do 60 dana, u slučajevima kada je šef države odsutan.

Potpredsjednik Abed Rabo Mansur Hadi sastao se u nedjelju s američkim veleposlanikom u Jemenu Geraldom Michaelom Feiersteinom, što bi, kako ocjenjuje Associated Press, mogao biti znak da je već izvršen prijenos vlasti.

Hadi je general vojske, s juga zemlje, i na mjestu potpredsjednika je od 1994. godine, a također je glavni tajnik vladajuće stranke Opći narodni kongres. Dosad se, međutim, nije isticao u politici.

Prema sporazumu o prijenosu vlasti, postignutom uz posredovanje zemalja Zaljeva, koji je Saleh do sada odbijao potpisati, predviđeno je da jemenski lider preda vlast Hadiju u roku od 30 dana, a zauzvrat dobije imunitet od kaznenog gonjenja.

Jedanaest osoba je poginulo u napadu u petak u kome je ranjen Saleh, koji je izložen sve većem pritisku da napusti vlast.

U napadu, pored Saleha, protiv čijeg režima građani protestiraju već četiri mjeseca, ranjen je i premijer, koji ima opekline na licu, zamjenik premijera, predsjednik parlamenta, zamjenik predsjednika vlade zadužen za unutarnje poslove i šef savjetodavnog odbora, i svi oni su prebačeni na liječenje u Saudijsku Arabiju, prenijeli su liječnici i državna agencija Saba.

Salehov režim optužio je za napad na njegovu palaču moćnog plemenskog vođu šeika Sadeqa al-Ahmara čiji se borci suprotstavljaju vladinim snagama u Sani otkako je u utorak prekinuto primirje.