Organizovana akcija
24

U jednoj noći izbušene gume na 600 automobila širom Evrope, oglasili se počinitelji

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Skupina klimatskih ekstremista pod nazivom Tire Extinguishers uništila je u utorak navečer gume na više od šest stotina automobila u devet europskih zemalja.

Prema grupi, riječ je o koordiniranoj kampanji kojom se želi skrenuti pozornost na klimatsko zagađenje koje uzrokuju veliki SUV-ovi.

Ekološki ekstremisti najviše su guma izbušili u francuskom gradu Toulouseu, odnosno 146 automobila prema njihovom Twitteru. Još 100 automobila oštećeno je u Barceloni, ​​60 u Bologni u Italiji. Nakon pedeset, oštetili su i u Berlinu i Brnu. Konkretno, uništili su 51 vozilo u Brnu.

Ostali evropski gradovi u kojima su aktivisti intervenirali u utorak navečer su Dublin, Haag, Pariz, Zürich, Manchester.

Tire Extinguishers sebe opisuju kao grupu bez vođe s međunarodnom prisutnošću. Nakon što izuvše gume na vozilu, iza brisača ostavljaju letak koji ih obavještava što se dogodilo, a navodno radi "sigurnosti vlasnika".

Cilj organizacije je "učiniti posjedovanje SUV-a nemogućim u gradovima"

"Ne volimo terence. Izbjegavamo automobile sa oznakama za invalidititet i radne automobile, na primjer iz građevinarstva, opskrbe, hitne medicinske pomoći, šumarstva. Ili to rješavamo po našoj procjeni na licu mjesta", poručuju aktivisti", objavili su iz ove grupe.