Svijet
0

U Japanu i Tajlandu žarišta ptičije gripe

FENA
Japanske vlasti saopćile su u ponedjeljak da su počele spaljivanje oko 12.000 komada peradi iz uzgajališta na jugu Japana gdje je otkriveno žarište ptičije gripe.

Oko 3.900 komada peradi s farme u općini Miyazaki uginulo je od ptičije gripe, a preostalih 8.100 zaplijenile su lokalne poljoprivredne službe.

Vlasti ni četiri dana nakon pojave ptičje gripe nisu precizirale da li je na spomenutoj frmi otkriven zloglasni virus H5N1 ili blaža varijanta virusa H5N2.

Istovremeno se virus ptičije gripe pojavio i na sjeveru Tajlanda, prvi put nakon gotovo šest mjeseci, saoćili su zvaničnici.

Žarište ptičje gripe H5N1 potvrđeno je nakon što je laboratorijskim analizama utvrđeno da je od tog virusa uginulo više od 100 pataka u provinciji Ficanulok.

Otkako su zbog virusa ptičije gripa krajem 2003. širom Azije uništene velike količine peradi, virus se proširio na Bliski istok i Afriku.

Najmanje 159 ljudi širom svijeta je umrlo od tog virusa, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U Tajlandu je bilo 17 žrtava, prenijele su agencije.