Radikalan prijedlog
27

U Izraelu predložen zakon po kojem bi nepropisno obučene žene kod Zida plača mogle završiti u zatvoru

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Žene bi mogle biti zatvorene ili kažnjene zbog neskromnog oblačenja kod Zida plača ili zbog molitve u grupi ili oblačenja molitvenih šalova, prema novom predloženom zakonu.

Prijedlog zakona je osmišljen tako da "Ženama sa zida" zabrani molitvu na Zidu plača, ali ima mnogo šire implikacije. Prekršiocima zabrane prijeti kazna od šest mjeseci zatvora ili novčana kazna od 10.000 izraelskih šekela

Prijedlog zakona je predložio Arye Deri, predsjednik stranke Shas, kome je Vrhovni sud zabranio da bude ministar pošto je osuđen za zločin.

Očekuje se da će se o prijedlogu zakona, nazvanom "Kotelski zakon", glasati na predstojećem sastanku Ministarskog odbora za zakonodavna pitanja u nedjelju. Namjera je da se to dogodi prije ročišta u Vrhovnom sudu u srijedu, o pitanju implementacije Kotelskog kompromisa, koji je u međuvremenu Vlada poništila.

Prema prijedlogu zakona, bit će zabranjeno održavanje vjerskih obreda koje nisu po "ovdašnjem običaju" lokaliteta. Pored toga, biće zabranjeno da se "povrede osjećanja klanjača", a ženama da nose tefilin ili da čitaju iz svitka Tore u ženskom molitvenom dijelu na trgu. Osim toga, novčanom ili zatvorskom kaznom će biti kažnjeni muškarci ili žene koji nisu skromno obučeni ili se bave egalitarnom molitvom.

Prijedlog zakona također predlaže da običaj na Zapadnom zidu bude prema Glavnom rabinatskom vijeću i rabinu Zapadnog zida. Svako ko prekrši ova uputstva rizikuje udaljenje iz prostorija i kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili novčanu kaznu od 10.000 izraelskih šekela.

Razlog zašto je Shas želio prijedlog zakona na nedjeljnom dnevnom redu navodno je to što ga vlada želi pokušati usvojiti prije 16.februara, kada će se održati rasprava na Visokom sudu o žalbi niza organizacija protiv vlade koja je u tijeku da omogući prostor za molitvu na Zapadnom zidu namijenjen za egalitarnu molitvu.

Zastupnik Shasa Uriel Busso odbacio je protivljenje oko zakona. Busso je u izjavi istaknuo da zakon ne zabranjuje kratke rukave, već samo zahtijeva "prikladno odijevanje", zahtjev koji vrijedi za mnoge druge državne institucije, uključujući one nereligijske. Busso je dodao da je fokusiranje samo na pitanje odjeće demagogija.

"Želimo očuvati svetost mjesta koja je postojala do danas. Baš kao što u Knessetu postoji jasna pravila odijevanja, tako bi to trebalo biti na mjestu koje je sveto za jevrejski narod", rekao je.

Busso nije zanijekao da je zakon usmjeren na određenu skupinu.

"Želimo spriječiti mjesečnu ratnu zonu koju potiče ekstremna skupina pod nazivom Žene zida koje oskvrnjuju svetost mjesta i pretvaraju ga u mjesto demonstracija koje ozbiljno povrijeđuju osjećaje mnogih Jevreja", rekao je Busso.