Svijet
0

U Italiji uhapšeno osam žena koje su bile na čelu mafijaškog klana

Sarajevo-x.com
Talijanska policija uhapsila je preko 100 osoba nakon što su uspjeli razotkriti moćnu mafijašku organizaciju na čijem čelu su bile žene, objavili su talijanski mediji.

Vjeruje se da je osam žena, koje su uhapšene u srijedu, držalo glavne pozicije u mafijaškom klanu Valentini, čija se baza nalazi u gradu Bitnoto blizu Barija.

Njihova uloga prvenstveno se svodila samo na posredovanje između mafijaških šefova koji se nalaze u zatvorima i njihovih povjerenika, a potom su počele autonomno djelovati, ne pokazujući ništa manje okrutnosti u poslu od muškarca.

Kako tvrde istražitelji, žene na čelu klana su se također brinule da porodice osuđenih šefova dobivaju redovnu i dovoljnu finansijsku pomoć.

Također su optužene za suradnju sa dilerima dorge, koji su od njih redovno dobivali sedmičnu platu za obavljeni posao. Tako su ulični dileri zarađivali 250 eura sedmično, organizatori trgovine drogom po hiljadu eura, a šefovi pojedinih područja dobivali su po 5000 eura sedmično.

Policija je zamrznula sve bankovne račune klana, zaplijenila poslovne prostore, stanove, zemlju i aute u vrijednosti od 25 miliona eura.