Svijet
0

U Irskoj se odlučuje o sudbini Evrope

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Irskoj se danas odlučuje o sudbini Evrope s obzirom na činjenicu da će poslije evropskog ustava propasti i Lisabonski ugovor ako prevladaju glasovi protiv, piše Guardian.

Današnje izjašnjavanje irskih glasača o Lisabonskom ugovoru sasvim je neizvjesno.

Lisabonski ugovor je svojevrsna zamjena za ustav Evropske unije koji je propao nakon što su ga odbacili Holanđani i Francuzi na referendumima 2005. godine.

List podsjeća da je Irska jedna od najnaklonjenijih Evropskoj uniji i daljim evropskim integracijama.

Pa ipak, objašnjava autor članka u Guardianu, javno mnijenje u Irskoj zabrinuto je da će Lisabonski ugovor umanjiti utjecaj Irske u okviru EU, da će pravo na abortus biti uvedeno "na mala vrata", a postoje i strahovanja da bi predložene reforme u okviru Unije vodile ka većem broju nezaposlenih.

Kao ilustraciju toga koliko je neizvjestan ishod referenduma, list navodi da bi i loše vrijeme, odnosno mala izlaznost, moglo da utječe na odbacivanje Lisabonskog ugovora.

Kao jednu od parola u kampanji za glas protiv Lisabonskog ugovora Guardian navodi i onu u kojoj se kaže: "Evropa nije glasala na Evroviziji za patka Dastina, nemojte ni vi za Evropu."

Irska je jedina članica EU koja održava referendum povodom predloženih reformi unutar Unije i Lisabonski ugovor ne može da stupi na snagu ukoliko ga ne ratificira svih 27 punopravnih članica.