Uključila se IAEA
40

U Iranu pronađen uranijum obogaćen do nivoa atomske bombe

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni nuklearni inspektori su prošle sedmice u Iranu pronašli uranijum obogaćen do nivoa potrebnih za izradu nuklearnog oružja, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na dvoje visokih diplomata.

IAEA sada pokušava otkriti kako je Iran skladištio 84 posto obogaćenog uranijuma, što je rekordan nivo od kada su međunarodni inspektori u zemlji, rekli su izvori agencije.

Diplomate naglašavaju da bi situacija mogla izazvati novu krizu. Iran je prijavio IAEA da njegove centrifuge obogaćuju uranijum do 60 posto.

Sada će inspektori morati da utvrde da li je proizvodnja 84 posto obogaćenog uranijuma bila namjerna ili je riječ o tehničkoj slučajnosti zbog koje se uranijum jednostavno nakupio u brojnim cijevima koje povezuju centrifuge u kojima se odvajaju izotopi.

"Čak i da je u pitanju slučajnost, to ukazuje na opasnosti iranske proizvodnje obogaćenog uranijuma", naglašava jedan od diplomata.

Prema drugom, Iran nije dostavio IAEA-i potrebnu dokumentaciju o svojoj namjeri da poveća nivoe obogaćivanja uranijuma u pogonima u Natanzu i Fordowu.

"Čak 60 posto uranijuma, čiju proizvodnju Iran priznaje, tehnički se ne razlikuje od "punjenja" atomske bombe", naglašava IAEA.

Većina reaktora mirnog atoma radi na uranijumu obogaćenom do 5 posto, odnosno sa koncentracijom 12 puta manjom.