Svijet
0

U Iraku uhapšeno najmanje 240 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 240 ljudi, među kojima ima ljekara i naučnika, uhapšeno je tokom vikenda na jugu Iraka zbog sumnje da su povezani s najnovijim sukobima u tome dijelu zemlje, saopćile su u ponedjeljak iračke vlasti i američka vojska.

Hapšenja su izvršena u okviru sigurnosne operacije koju je provela američka vojska, a tokom koje su poginula dva vojnika, prenijela je agencija DPA.

Na jugu Iraka snage sigurnosti su uhapsile oko 140 ljudi u Basri i 100 u Zikaru zbog sukoba u petak i subotu između policije i članova šiitske grupe Ahmeda bin al-Hassana, izjavio je glasnogovornik ministarstva odbrane Muhammad al-Askari.

Među uhapšenima u subotu ima ljekara, naučnika, inženjera i trgovaca, ali većina pripada siromašnom i neobrazovanom sloju građana, rekao je general Hussein Kamal.

Neki od osumnjičenih privedeni su dok su pokušavali napustiti zemlju.

Američka vojska je u odvojenom saopćenju navela da su dva vojnika poginula u subotu u odvojenim akcijama. Jedan vojnik je izgubio život kada je eksplodirala bomba ručne proizvodnje u Arab Jabouru, južno od Bagdada, dok je drugi marinac ubijen u okršaju u zapadnoj provinciji Al Anbar.

Time je broj Amerikanaca ubijenih u Iraku u januaru dostigao 25.