Zbog seksualnih napada na žene
5

U Indiju, zemlju misterija i bogate kulture, ide sve manje turista

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj turistkinja koje odlučuju posjetiti čarobnu i misterioznu Indiju sve je manji, a samo u posljednja tri mjeseca taj broj je pao za 35 posto. Razlog tome su, zasigurno, sve češća fizička i seksualna zlostavljanja žena u toj zemlji.

Vanjskotrgovinska komora Indije saopćila je da je broj turista u toj zemlji 25 posto manji nego prošle godine, te da osobe koje bi prije svratile u njihovu zemlju da upoznaju kulturu i tradiciju sada radije odlaze u Maleziju ili na Tajland.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci šest muškaraca silovalo je u autobusu 23-godišnju studenticu, nakon čega je ona preminula. Švicarska turistkinja je prošlog mjeseca silovana u državi Madhya Pradesh, a tu je silovana i južnokorejska turistkinja, koju je drogirao i iskoristio sin vlasnika hotela u kojem je odsjela.

Zbog svih tih događaja izražena je zabrinutost za sigurnost turistkinja u Inidji.

Istraživanje koje je provelo Ministarstvo turizma Indije, pokazalo je da su u posljednja tri mjeseca brojni turisti otkazali posjetu, pogotovo oni iz Kanade, SAD-a i Australije. Glavni razlozi su nesigurnost na ulicama Indije i strah od napada, ali, naravno, na smanjen broj turista utječe i ekonomska kriza, objavio je AFP.