Svijet
5

U Hagu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Anadolija
U holanskom gradu Hagu obilježena je 17. godišnjica stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici, kao najvećem kolektivnom stradanju jednog naroda u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija iz Haga, manifestacija sjećanja na žrtve genocida održana je na trgu u blizini zgrade holandskog Paralmenta. Okupilo se oko hiljadu ljudi koji su osudili ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i ostale zločince koji su umiješani u genocid u Srebrenici.

Prisutni su tražili da se 11. juli proglasi nacionalnim danom žalosti, te su podsjetili da međunarodna zajednica i javnost u Holandiji ne pridaju dovoljnu pažnju ovom događaju.

Manifestaciji sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici je prisustovalo blizu hiljadu osoba među kojima se nalazio veliki broj Bošnjaka, ali i značajan broj Turaka koji žive u Holandiji. U toku ceremonije pročitana su sva imena stradalih u genocidu u Srebrenici prije 17. godina dok su posjetioci napravili nekoliko počasnih krugova šetnje na trgu ispred holandskog parlamenta.

Poslije čitanja Kur'ana i dvije minute šutnje u zrak su pušteni baloni na kojima su se nalazila imena svih žrtava genocida.

Genocid u Srebrenici se desio u julu 1995. godine, kada je vojska Republike Srpske zaposjela Srebrenicu, koja je prethodno bila proglašena zaštićenom zonom UN-a. Nakon pada Srebrenice srpska vojska, na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, na svirep način je masakrirala više od 8 000 muslimana Bošnjaka.

U Hagu na sudu za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije nastavlja se suđenje Ratku Mladiću koji je izdao naredbu da se izvrši genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.