Uhapšena tri muškarca
0

U Francuskoj zaplijenjeno 2,5 tone kanabisa sakrivenog u madracima

FENA
Oko 2,5 tona kanabisa sakrivenog u madracima koje je prevozio jedan kombi zaplijenjeno je u srijedu ujutro u pariskom predgrađu, što je jedna od najvećih zapljena u Francuskoj u posljednje vrijeme, saznaje se iz nekoliko izvora.

Tri muškarca od 26, 27 i 49 godina, uhapšena su po dolasku na jedan paking u Pereux-sur-Marne, u blizini Pariza. Oni su bili u automobilu kojega je pratio kamion s madracima u kojima je bio sakriven kanabis, saopćilo je tužiteljstvo Creteila.

Od ove tri osobe, jedan je 27-godišnji Marokanac koji živi u Španiji, "zemlji porijekla" ovog navodnog lanca, saopćio je policijski izvor.

Dva druga osumnjičena su Francuzi od 26 i 49 godina, prema prvim elementima istrage.

U subotu je francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls izjavio da trgovina kanabisa predstavlja "bez sumnje dvije milijarde eura prometa" u Francuskoj.

Po prosječnoj prodajnoj cijeni od 5 eura za gram kanabisa, vrijednost tereta zaplijenjenog u srijedu je oko 12,5 miliona eura.

Više od 20 tona kanabisa, prevoženih raznim kamionima, zaplijenjeno je od početka godine u 26 operacija (prosječno 760 kilograma), prema agenciji AFP.

Jedan stručnjak za borbu protiv droge, koji je želio da ostane neimenovan, smatra da jedan brzi kamion natovaren kanabisom pređe svako veče preko španjolske granice u pravcu velikih francuskih gradova i u njihova predgrađa.