Svijet
0

U Francuskoj počelo suđenje trgovcima oružja s Balkana

FENA
U ponedjeljak je pred francuskim sudom počelo suđenje članovima mreže za uvoz eksploziva i oružja iz bivše Jugoslavije u parisko predgrađe između 2003. i 2005. godine.

Predsjednik suda za prekršaje u Bobignyju (Bobinji), blizu Pariza, predstavio je popis stvari načinjen poslije pretresa, odlomke prisluškivanih telefonskih razgovora u novembru 2003. godine između dviju osoba koje nisu prisustvovale suđenju.

Šesnaest osoba u dobi od 25 do 47 godina, među kojim je jedna žena, pojavljivat će se svakog dana do petka pred sudom zbog zločinačkog udruživanja, a većina njih zbog nabavke i transporta oružja.

Radi se o Hrvatima, Srbima i Bosancima, te o tri Francuza porijeklom iz bivše Jugoslavije, koji su u tri navrata uhapšeni između 2003. i 2005 godine. Oni bi mogli dobiti zatvorske kazne u trajanju od pet godina, javio je AFP.

Jedan od glavnih šefova 42-godišnji Srbin Radomir Mičić, koji je tražen zbog trostrukog ubistva u Srbiji, uhapšen je početkom septembra 2003. godine u posjedovanju granata i eksploziva. U njegovom stanu policija je pronašla mitraljez, šest pištolja i municiju.

Policija je u selu Buverchy (Biverši) pronašla radionicu za popravak i prepravak oružja koja pripada Mičiću.