Svijet
0

U dva okršaja ubijeno devet afganistanskih policajaca i pet talibana

FENA
U dva odvojena sukoba afganistanske policije i talibana u južnom Afganistanu ubijeno je devet policajaca i pet talibanskih boraca, a ranjeno je osam pripadnika policije i tri talibana, saopćili su u utorak afganistanski zvaničnici.

Afganistanska policija se u ponedjeljak našla "na vatri talibana" u oblasti Karez Bazar, u provinciji Kandahar tokom provođenja kampanje iskorjenjivanje opijuma, potvrdio je šef policije Kandahara Sayed Aga Saqeb za agenciju DPA.

"Borbe su trajale satima i u njima je ubijeno sedam policajaca i pet talibanskih boraca", kazao je Saqeb i dodao da su u tome oružanom okršaju također ranjena dva policajaca i tri talibana.

Glasnogovornik talibana Quari Yousef Ahmadi je s druge strane kazao da su njihove snage napale grupu afganistanskih snaga dok su pretraživali kuće u distriktu Mejvand.

"Naši mudžahedini su te snage držali opkoljene dva sata i ubili su 25 pripadnika afganistanskih snaga", kazao je Ahmadi i dodao da su tom prilikom uništena dva vozila.

Dva policajca su ubijena i još šest je ranjeno u ponedjeljak kada je njihovo vozilo raznijela bomba postavljena na putu u distriktu Sanžin u provinciji Helmand, potvrdio je šef policije Helmanda Mohammad Hussain Andewal. On je okrivio talibane za taj napad.

Južni Afganistan je regija gdje se najviše proizvodi opijum i rasprostranjeno je mišljenje da se od ilegalne proizvodnje i prodaje droge finansira talibanski pobunjenički pokret otkad je "svrgnut s vlasti" 2001. godine.