Jemen
0

U dva napada na sigurnosnu službu, petero mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ekstermisti Al-Qaide izveli su u srijedu dva koordinirana napada na sjedište Opće uprave za sigurnost i ureda obavještajne službe u Zinjibaru na obali Indijskog okeana, gdje je okršaj još u toku, a agencije javljaju da ima mrtvih na ulicama.

To je drugi napad Al-Qaide u Jemenu za manje od mjesec dana, nakon što je u junu u južnom regionalnom sjedištu policijsko-sigurnosne agencije u Adenu ubijeno 11 ljudi, u znak osvete za napad jemenskih vlasti, prenijela je agencija Reuters.

Očevici navode da ima pet ubijenih na ulici ispred sjedišta Uprave i ureda obavještajne službe koja se bavi političkom sigurnošću u glavnom gradu južne provincije Abyan.

"Veliki broj naoružanih ekstremista napao je ured političko-sigurnosne službe i Opće uprave za sigurnost na početku radnog vremena. Čuvari su uzvratili po njima. Ima ubijenih i ranjenih na mjestu napada", potvrdio je izvor iz policije.

U bolnicu je prevezeno nekoliko ljudi i potvrđena je smrt najmanje dvoje ljudi, navode iz policije.

Britanski BBC navodi da su borci Al-Qaide iz Jemena i susjedne Saudijske Arabije prošle godine formirali organizaciju Al-Qaida Arapskoga poluotoka (AQAP) koja je uspostavila jaka uporišta u jemenskim plemenskim regijama koje imaju široku autonomiju i da je ta ekstremistička skupina odgovorna za brojne napade u Jemenu, uključujući i posljednji napad na domaću obavještajnu službu u Adenu u junu.

AQAP, koji vodi Nasir al-Wahayshi, nekada blizak suradnik Osame bin Ladena čiji je otac iz Jemena, preuzeo je odgovornost i za neuspjeli pokušaj Nigerijaca Umara Farouka Abdulmutallaba da izvede teroristički napad u putničkom avionu na liniji Amsterdam - Detroit uoči Božića 2009. godine.