Diplomatski skandal
7

U državnom parlamentu izložena mapa "Velike Indije", susjedi burno reagirali

F. H.
Sporna mapa (Foto: Twitter)
Sporna mapa (Foto: Twitter)
Novi mural izložen u novom indijskom parlamentu vrijednom 110 miliona dolara postao je meta gnjeva među južnoazijskim susjedima, a Pakistan, Nepal i Bangladeš traže objašnjenje od New Delhija.

Mural prikazuje kartu drevne indijske civilizacije koja obuhvaća današnji Pakistan na sjeveru te Bangladeš i Nepal na istoku.

U razgovoru s novinarima ranije ovog mjeseca, glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova, Arindam Bagchi, rekao je da prikazuje drevno carstvo Ashoka i simbolizira ideju odgovornog i ljudima usmjerenog upravljanja koju je (kralj Ashoka) usvojio i propagirao.

Ali nekim političarima iz indijske vladajuće Bharatiya Janata stranke (BJP) čini se da predstavlja viziju budućnosti - "Akhand Bharata", "Nepodijeljene Indije" koja bi spojila modernu zemlju s Afganistanom, Pakistanom, Nepalom, Bangladeš i Mijanmarom.

“Odluka je jasna. Akhand Bharat,” tvitao je ministar parlamentarnih poslova Pralhad Joshi uz fotografiju karte.

“Akhand Bharat u (novom) parlamentu. Predstavlja našu moćnu i samopouzdanu Indiju,” tweetao je zastupnik BJP-a Manoj Kotak.

Za susjede Indije, “Akhand Bharat” je zapaljiv, neoimperijalistički koncept, onaj koji se dugo povezivao s desničarskom Rashtriya Swayamsevak Sanghom (RSS), ideološkom organizacijom koja snažno utječe na BJP i koja vjeruje u “Hindutvu” ”, ideja da bi Indija trebala postati “Dom Hindusa”.

Ranije ovog mjeseca, Pakistan je rekao da je "zgrožen izjavama" o muralu.

"Bespotrebna tvrdnja 'Akhand Bharat' je manifestacija revizionističkog i ekspanzionističkog načina razmišljanja koji nastoji podjarmiti identitet i kulturu ne samo indijskih susjednih zemalja nego i vlastitih vjerskih manjina", rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mumtaz Zahra Baloch.

"Ako zemlja poput Indije, koja sebe vidi kao drevnu i jaku zemlju i kao model demokratije, stavi nepalske teritorije na svoju kartu i objesi kartu u parlamentu, to se ne može nazvati poštenim", rekao je lider opozicije KP Sharma Oli, navodi The Kathmandu Post.

Nepalov bivši premijer, Baburam Bhattarai, upozorio je da bi karta mogla potaknuti "nepotrebnu i štetnu diplomatsku svađu".

A prošli sedmice, Bangladeš je zatražio od New Delhija da razjasni situaciju. "Bijes se izražava s raznih strana zbog karte", rekao je Shahriar Alam, njegov mlađi ministar vanjskih poslova.

Odgovarajući na pitanje o reakciji prošlog tjedna, indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da je Indija već razjasnila to pitanje i da ono "nije političko".

Iako je Indija odbacila njihovu zabrinutost, analitičari kažu da su pozivi političara BJP-a da prihvate “Akhand Bharat” opasni.

Kažu da takvi apeli ohrabruju ekstremističke skupine i da su loša vijest za ustavno sekularnu demokratiju, u kojoj su oko 80% od 1,4 milijarde stanovništva hinduisti, a 14% muslimani.