Radovan Karadžić
0

U četvrtak prvo pojavljivanje pred Tribunalom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Radovan Karadžić prvi put će se pojaviti u sudnici Haškog tribunala sutra, u četvrtak 31. jula, u 16.00, stoji u novom BIRN-ovom Justice Reportu. Karadžića će saslušati sudija Alphons Orie.

Jutros rano, u 7.45 minuta, Radovan Karadžić je isporučen haškom Tribunalu, od kada se nalazi u pritvorskoj jedinici u Scheweningenu.

Avion Vlade Srbije u kojem je bio Radovan Karadžić sletio je na aerodrom u Roterdamu, Holandija, jutros, 30. jula, oko 6.30. Karadžić je u pritvorsku jedinici u Scheveningenu prebačen halikopterom oko osam sati.

Avion je nešto nakon četiri sata ujutro napustio Beograd, nakon što je Karadžić u koloni automobila izveden iz zgrade Okružnog suda u čijoj pritvorskog jedinici je boravio od hapšenja.

Predhodila je odluka Ministarstva pravde Srbije o izručenju koja je donešena nakon što je rok u kojem je žalba trebala stići u sud istekao.

Radovan Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu. Prema dostupnim informacijama, od 1999. godine, posjedovao je lažnu ličnu kartu na ime Dragan Dabić te se slobodno kretao i živio u ovom gradu. Prva optužnica protiv njega podignuta je 1995. godine.

Pogledajte video Karadžićevog transporta u Haag: