Izbor predsjednika
0

U Češkoj se održavaju izbori, biraju između bivšeg NATO generala i milijardera

F. H.
Petr Pavel i Andrej Babiš (Foto: EPA-EFE)
Petr Pavel i Andrej Babiš (Foto: EPA-EFE)
U Češkoj se održavaju izbori za predsjednika ove države. Biračka mjesta se otvaraju u petak u dva sata poslije podne, a glasati će se i u subotu od 8 ujutro do 2 sata poslije podne. Kandidati su bivši NATO general Petr Pavel i bivši premijer, ujedno i milioner Andrej Babiš.

U prvom krugu izbora Pavel je osvojio 35,4 posto glasova, a Babiš 34,99 posto sa rekordnim brojem građana koji je izašao na birališta. Biračko pravo je iskoristilo 68,23 posto Čeha sa pravom glasa. Nakon prvog kruga većina poraženih kandidata je podržala Pavela, što je pred Babiša stavilo gotovo nemoguć zadatak preokretanja izborne plime.

Predsjednik Češke ima ovlasti u imenovanju mandatara za formiranje vlade, izbora guvernera Centralne banke, sudija Ustavnog suda i komandant je Oružanih snaga.

Prema rezultatima predizbornih anketa, Pavel ima podršku 58 do 59 posto, a podrška za Babiša iznosi 41 do 42 posto.

Kao premijer od 2017. do 2021. godine Babiš je održavao bliske veze sa još jednim populistom premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Pobjeda Babiša na izbora bi bila još jedan vjetar u leđa novoj populističkim pokretima u Evropi. Babišov premijerski mandat obilježen je sukobom sa Evropskom komisijom vezano za optužbe za sukob interesa.

Iako je u toku premijerskog mandata, Babišova vlada zauzimala prilično oštar stav prema Rusiji te čak protjerala 80 ruskih diplomata zbog eksplozije u fabrici oružja u Vrbeticu. U predizbornoj kampanji pažnju je privuklo kada je Babiš rekao da ne bi poslao vojsku u Poljsku ili Baltičke države ukoliko bi bile napadnute. Češka je članica NATO saveza i ima obavezu da u slučaju agresije učestvuje u odbrani saveznika, i Babišove izjave su izazvale oštre reakcije iako je Babiš povukao ove riječi.

Petr Pavel je odlikovani oficir Češke vojske, a slavu je stekao kada je tokom rata u Hrvatskoj učestvovao u oslobađanju opkoljenih francuskih vojnika.

U vojnoj karijeri je došao do pozicija glavnokomandujućeg Generalštaba vojske Češke i šefa NATO vojnog komiteta.

Obećao je da će voditi prozapadnu i antipopulističku politiku. Rusku invaziju na Ukrajinu opisao je kao rat protiv međunarodnog poretka i pozivao je na slanje vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Zalaže se za aktivnu politiku Češke u EU i NATO, a daje podršku i istospolnim brakovima i usvajanju djece za istospolne brakove.

Iako se ne radi o desničaru u stilu Le Pen ili Orbana, Babišova populistička politika u sebi ima dosta elemenata koji se mogu poistovjetiti sa populističkom desnicom. U slučaju da Pavel pobjedi, to će pružiti nadu da se tradicionalne političke snage u Evropi još uvijek mogu suprostaviti navali populističkih politika.