Svijet
0

U Bonnu otvoren novi centar Ujedinjenih naroda

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel i glavni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan otvorili su u utorak u Bonnu novi centar UN-a a Annan je tom prilikom pohvalio ulogu Njemačke u jačanju svjetske organizacije.

"Podrška UN-u je već duže vrijeme jedna od glavnih odlika njemačke vanjske politike", rekao je Annan na svečanosti prilikom otvaranja tzv. UN Campusa u bivšoj zgradi zastupnika Bundestaga.

Glavni tajnik UN-a pohvalio je nadalje njemački angažman za obranu ljudskih prava i doprinos dugoročnoj stabilizaciji kriznih područja poput Afganistana, Balkana i Konga.

Annan se u Bonnu založio i za što skorašnji nastavak procesa reforme UN-a te podržao njemačke težnje za stalnim članstvom u Vijeću sigurnosti.

"Neprihvatljivo je da neke važne sile nemaju stalno mjesto u Vijeću sigurnsti a upravo te zemlje prve pitamo za pomoć kada dođe do krize", smatra Annan.

Njemačka kancelarka zahvalila je svom gostu, koji danas završava četverodnevnu posjetu Njemačkoj, na pohvalama. Ona međutim nije izričito ponovila njemačku želju za primanjem u stalno članstvo Vijeća sigurnosti nego je samo naglasila da "Njemačka podržava reformski proces u kojem se nalazi UN".

Stremljenja Njemačke za stalnim mjestom u Vijeću sigurnosti plod su vanjske politike Merkeličinog prethodnika Gerharda Schroedera i njegova ministra vanjskih poslova Joschke Fischera a s tim kursom se demokršćanska opozicija, tada na čelu s Angelom Merkel, nije slagala.

Merkel je, prenosi Hina, izrazila želju njemačke vlade da se bivši glavni grad Njemačke Bonn pojačano profilira kao UN-uporište posebno na području zaštite okoliša i pomoći u razvoju.