Austrija
0

U Beču zabranjen koncert Tompsona

FENA
Nastup hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona, poznatog po veličanju ustaša, planiran 7. juna u Sankt Andreu, povodom početka Evropskog prvenstva u fudbalu "Euro 2008."- neće biti održan.

Direkcija za sigurnost austrijske pokrajine Koruška je ocijenila da postoji povećan sigurnosni rizik, na što je gradonačelnik Sankt Andrea, Peter Stauber, zabranio održavanje koncerta hrvatskog pjevača.

Prodaja karata za nastup Tompsona je već obustavljena. Lokalni fudbalski klub planirao je održavanje koncerta Tompsona povodom otvaranja javnog gledanja utakmica "Euro 2008.".

Planirani nastup hrvatskog pjevača izazvao je burnu raspravu u Koruškoj, a većina stranaka - izuzev Saveza za budućnost Austrije (BZO), čiji je član Jerg Haider, predsjednik ove pokrajine, kao i Slobodarska partija Austrije (FPO) - kritizirale su ovaj potez lokalnog fudbalskog kluba.

Fudbalski klub "Sankt Andre" želio je očigledno da gostovanjem Tompsona privuče hrvatske navijače.

"Veoma sam zahvalan za jasno izjašnjavanje nadležnih organa, koji su procijenili da bi koncert predstavljao opasnost po javni red, mir i sigurnost", zahvalio se gradonačelnik Stauber Direkciji za sigurnost, prenosi Tanjug.

Fudbalski klub "Sankt Andre" mora sada da vrati pare za već prodate karte.

Odluka koruških vlasti da nastup Tompsona ugrožava sigurnost veoma je začuđujuća, imajući u vidu da iste vlasti u Beču nisu imale takav stav, kada je ovom hrvatskom pjevaču dozvoljeno gostovanje prošle godine.