Svijet
29

U Banjoj Luci proljetne temperature

FENA
U Banjoj Luci je danas u podnevnim satima izmjerena proljetna temperatura od čak 18 stepeni celzija.

Za danas je prognozirana najviša dnevna temperatura do 19 stepeni u Banjoj Luci, što je natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine.

Znatno toplije vrijeme u odnosu na očekivane januarske vremenske prilike bilo je danas i u još nekim sjevernim i sjeverozapadnim predjelima RS-a.

Temperatura zraka iznad prosjeka za ovo dobra godine izmjerena je i u Bijeljini i to u 12.00 sati 14 stepeni celzija.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda RS-a, u 12.00 sati najsvježije je bilo na Čemernu gdje su izmjerena tri stepena, Han Pijesku četiri i Sokocu pet stepeni.

Za sutra ujutro i prijepodne sinoptičari najavljuju suho vrijeme, uz malu ili umjerenu oblačnost i sunčane periode.

Sredinom dana naoblačenje najprije zahvata sjeverne i sjeverozapadne krajeve i brzo će se proširiti i na ostale predjele, donoseći kišu, a prema večeri i tokom noći uz zahlađenje kiša prelazi u susnježicu i snijeg.

Očekuje se formiranje novog snježnog pokrivača od 5 do 20 centimetara.

Na jugu RS će u noći s nedjelje na ponedjeljak puhati jaka bura.

Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5 stepeni, u višim predjelima od -2 stepena. Najviša dnevna temperatura od 7 do 14 stepeni, na planinama od 5, kasnije popodne i uveče naglo zahlađenje.

U ponedjeljak već dolazi hladnije vrijeme uz snijeg koji tokom noći prestaje padati najprije na sjeveru i sjeverozapadu, a do jutra i ostalim krajevima uz brzo razvedravanje, tako da će tokom dana biti sunčano ili sa sunčanim intervalima uz malu, a na sjeveru popodne umjerenu oblačnost.

Najviša dnevna temperatura od 2 do 7, na jugu do 10, u višim predjelima oko 0 stepeni.