Svijet
27

U Bagdadu ukinut policijski sat nakon deset godina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iračka vlada u nedjelju je ukinula policijski sat u Bagdadu, koji je tokom posljednjih deset godina branio slobodno kretanje građana po gradu između ponoći i pet sati ujutro.

Policijski sat je u iračkoj prijestolnici bio na snazi od 2004. godine, kad je uveden kao odgovor na sve intenzivnije sukobe zaraćenih frakcija u Iraku poslije invazije američkih snaga, prenosi agencija AP.

Ukidanje policijskog sata jutros je na centralnom bagdadskom trgu Tahrir proslavila grupa muškaraca, žena, pa čak i djece, koji su puštali muziku i mahali iračkim zastavama. Pored njih, slavile su i grupe mladića vozeći se na motociklima i u automobilima i mašući zastavama.

Premijer Iraka Hajder al-Abadi u subotu je objavio ukidanje policijskog sata, kao i odluku da se odblokiraju ulice koje su duže vremena iz sigurnosnih razloga bile blokirane za saobraćaj i pješake.

Irački zvaničnici uvjeravaju stanovnike da je prijestolnica Bagdad sigurna, uprkos čestim napadima sunitskih militanata na dijelove grada sa šiitskom većinom.