Rast trgovine drogom
42

U Aziji prošle godine zaplijenjeno više od milijardu tableta metamfetamina

D. B.
Više od milijardu tableta metamfetamina zaplijenjeno je u istočnoj i jugoistočnoj Aziji prošle godine, što je rekordna količina za koju Ujedinjene nacije kažu da naglašava zapanjujući porast regionalne trgovine sintetičkim drogama.

Proizvodnja i trgovina drogom je u porastu u zemljama Donjeg Mekonga, odnosno u Kambodži, Laosu, Vijetnamu, Mijanmaru i na Tajlandu, navodi se u novom izvještaju UN-ovog ureda za drogu i kriminal (UNODC) objavljenom 30. maja.

Azijski narko karteli su preplavili tržište sintetičkim narkoticima vrijednim na milijarde dolara, čak i u vrijeme kad se globalna ekonomija nastavlja boriti s pandemijom koronavirusa.

"Obim i doseg trgovine metamfetaminom i sintetičkim drogama u istočnoj i jugoistočnoj Aziji je zapanjujući, ali se i dalje može nastaviti širiti ako region ne promijeni pristup i ne riješi ključne uzroke koji su dopustili širenje do ove tačke", rekao je Jeremy Douglas, regionalni predstavnik UNODC-a za jugoistočnu Aziju.

Grupe organizovanog kriminala su iskoristile nedavnu političku nestabilnost kao što je vojni puč u Mijanmaru koji je ostavio neke pogranične regije uglavnom bez zakona. To je lako iskoristiti, a pad cijena je privukao potrošače.

"Nastavak pada cijena kristalnog metamfetamina zabilježen je u u jugoistočnoj Aziji, npr. u Maleziji i na Tajlandu, a čistoća droge je i dalje visoka. To znači veću pristupačnost i dostupnost droge visoke čistoće. Organizovani kriminal ima sve uslove za nastavak rada poslovanja uključujući teritorij za proizvonju, pristup hemikalijama, uspostavljanje rute trgovine i odnose za transport proizvoda, kao i ogromnu populaciju s potrošačkom moći. Oni vide potencijal i profit u regiji", kazao je Douglas.

U jugoistočnoj Aziji, regiji u kojoj živi više od 680 miliona ljudi u 11 zemalja, metamfetamin predstavlja trgovinu vrijednu više milijardi dolara. Ova trgovina 'cvjeta', zamijenila je opijum i njegov derivat heroin te je postala dominantna ilegalna droga za upotrebu i izvoz.

To se dogodilo uprkos činjenici da je region poznat po nekim od najstrožih zakona o drogama. Neki prekršaji se kažnjavaju smrću u Singapuru, Indoneziji i Vijetnamu. U Laosu je u oktobru prošle godine zaplijenjeno 55,6 miliona tableta metamfetamina u samo jednoj raciji.

U Kambodži također raste proizvodnja droge, a prošle godine je uništen cijeli industrijski pogon za proizvodnju.