Reagovalo špansko MVP
51

Izraelski šef diplomatije objavio sramotan video u kojem proziva Španiju zbog odluke da prizna palestinsku državu

M. G.
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz (Foto: EPA-EFE)
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz (Foto: EPA-EFE)
Španski ministar vanjskih poslova Hose Manuel Albares osudio je kao "skandalozan i odvratan" videosnimak koji je postavio njegov izraelski kolega, u kojem se sugeriše da je Hamas zahvalan Španiji na odluci da prizna palestinsku državu.

U kratkom videosnimku koji je objavio izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na društvenoj mreži X piše: "Hamas: Gracias Espana (Hamas: Hvala Španiji)".

Na snimku se vidi španska zastava, a zatim par koji pleše uz flamenco muziku. Naizmjenično se prikazuju Hamasovi borci i ljudi koji su bježali tokom napada Hamasa na južni dio Izraela 7. oktobra.

"Nećemo upasti u provokacije. Video je skandalozan i odvratan. To je skandalozno jer cijeli svijet zna, uključujući mog kolegu u Izraelu, da je Španija osudila akcije Hamasa od prvog trenutka. I odvratno je zbog upotrebe jednog od simbola španske kulture", rekao je Albares na konferenciji za novinare u Briselu.

Španija je ove sedmice objavila da će priznati Palestinu kao državu, a u posljednjih nekoliko dana dva ministra španske vlade spomenula su genocid u Gazi.