Pakistan
0

U avionskoj nesreći poginulo svih osam članova ruske posade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U udesu teretnog aviona koji se u subotu uvečer srušio na stambeni kompleks u Karachiju, neposredno po polijetanju, poginulo je svih osam članova ruske posade, saopćile su pakistanske civilne zrakoplovne vlasti, prenio je Associated Press.

Najmanje jedna osoba na zemlji je ozlijeđena. Dvadesetak kuća je oštećeno ili uništeno, od kojih je većina bila u izgradnji i smatra se da nisu bile naseljene. Prema izjavama očevidaca, jedan od motora teretnog aviona se zapalio prije udesa.

Ministar zdravlja Sagir Ahmed izjavio je Reutersu da su pronađena tri tijela, a prema izvještaju televizije Express 24/7, poginulo je 10 ljudi.

Avion se srušio na kompleks kuća za mornaričke časnike, a na mjesto nesreće stigli su vatrogasci i hitna pomoć. Na samo nekoliko stotina metara od mjesta nesreće nalazi se gusto naseljen kompleks zgrada.

Glasnogovornik zrakoplovnih vlasti Pervez George saopćio je da je teretni avion ruske proizvodnje letio za Sudan kada se srušio dvije minute poslije polijetanja.

Prema izvještaju lokane televizije, u pitanju je avion Iljušin Il-89, višenamjenski teretni zrakoplov, koji se često koristi za transport humanitarne pomoći u zemlje u razvoju, kao i drugog velikog tereta.

To je treća avionska nesreća u Pakistanu za manje od pet mjeseci. U Karachiju je početkom mjeseca 21 osoba poginula kada se mali putnički avion srušio, također ubrzo po polijetanju.

U avionskoj nesreći kod Islamabada u julu poginulo je svih 152 putnika i članova posade.