Human Rights Watch
0

U Arabiji se nastavlja represija nad ženama, imigrantima i šiitima

FENA
Reforme u domenu ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i dalje su simbolične, a prava miliona žena, stranih radnika i šiita i dalje su gušena i nezaštićena, saopćio je u ponedjeljak Human Rights Watch.

"Vlasti nastavljaju sa sistematskim gušenjem prava i propuštaju da zaštite devet miliona saudijskih žena i kćeri, osam miliona stranih radnika i oko dva miliona šiitskih građana", napisala je organizacija u svom godišnjem izvještaju za 2010. godinu.

"Svake godine hiljade ljudi su izložene nepravednim sudskim procesima ili su žrtve samovoljnog zatvaranja", navodi se u izvještaju.

Restrikcije pogađaju ženu koja nema pravo da radi, da se uda ili putuje bez dozvole nekoga muškog člana porodice, njenog zakonitog čuvara, navodi HRW.

Organizacija kritikuje saudijsko kraljevstvo zbog nepoštivanja obaveze preuzete 2009. godine u UN-ovom Vijeću za ljudska prava da se ukine sistem zakonitog čuvara.

"Reforme su do sad uključile uglavnom simbolične mjere kako bi poboljšale vidljivost žena i slobodu izražavanja" u kraljevstvu, navodi organizacija sa sjedištem u SAD-u.

Ona navodi odbijanje jednog suda da ponovo razmotri slučaj u kojem se otac protivi vjenčanju svoje 40-godišnje kćerke doktorice koja je sada osuđena da živi u skloništu za žene.

Druga žena, Sawsan Salim, osuđena je na 300 udaraca bičem i na 18 godina zatvora zato što se pojavila na sudu bez zakonitog čuvara, navodi se u izvještaju HRW-a.

"Azijske ambasade navode da svake godine dobiju hiljade žalbi sluga primoranih da rade 15 do 20 sati dnevno, sedam dana u sedmici i bez plate", navodi se u izvještaju.

"Sluge su često izolirane, bez hrane i žrtve teškoga psihološkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja", navodi HRW i precizira da u kraljevstvu ima 8,3 miliona stranih radnika.

U izvještaju se navodi da su šiiti u Saudijskoj Arabiji žrtve "zvanične diskriminacije u domenu vjerske prakse, obrazovanja i sudstva".