Svijet
0

U Ankari razgovarali Gul i Tadić

FENA
Predsjednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdullah Gul, izrazili su u četvrtak u Ankari nadu da će se dvije zemlje u što skorije vrijeme naći pod "zajedničkim krovom" Evropske unije.

Tadić se sastao s Gulom u okviru prve zvanične posjete jednoga srbijanskog predsjednika Turskoj, koja ima za cilj napredak u bilateralnoj ekonomskoj, kulturnoj i vojnoj saradnji dviju zemalja.

Predsjednik Srbije je u razgovoru sa svojim turskim kolegom poseban akcent stavio na ekonomsku saradnju i izrazio uvjerenje da će se i poslije susreta u petak, u Istanbulu, srbijanske privredne delegacije, koju Tadić predvodi, sa turskim kompanijama pronaći zajednički interes za što veće investicije u srpsku privredu.

Predsjednik Turske je također ocijenio da će ova posjeta dati podsticaj ekonomskim i trgovinskim odnosima Turske i Srbije.

"Turska i Srbija su važne zemlje u regiji, a predsjednik Tadić je lider sa vizijom, i to je vrijedno pažnje i značaja", primijetio je Gul.

Predsjednik Srbije razgovarat će u četvrtak uvečer u Ankari i s premijerom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom parlamenta Koksalom Toptanom.

U delegaciji predsjednika Srbije je i potpredsjednik Skupštine Srbije Esad Džudžević i poslanik Meho Omerović.

Tadić je dvodnevnu zvaničnu posjetu Turskoj, javlja Tanjug, započeo u četvrtak prije podne polaganjem vijenca na spomenik tvorca moderne turske države Kemala Ataturka i obilaskom Ataturkovog mauzoleja.

Predsjednik Srbije će u petak, drugog dana posjete Turskoj, učestvovati u radu Biznis foruma u Istanbulu.