Bivši komunista
5

U 98. godini preminuo bivši italijanski predsjednik Giorgio Napolitano

B. R.
Giorgio Napolitano, bivši predsjednik Italije (Foto: EPA-EFE)
Giorgio Napolitano, bivši predsjednik Italije (Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik Italije Giorgio Napolitano preminuo je danas u 98. godini. Ovaj bivši komunista je 2011. pomagao u spašavanju države od dužničke krize.

Premijerka Italije Giorgia Meloni, drugi političari, Vatikan i ostali izrazili su saučešće Napolitanovoj porodici.

"Sa zahvalnošću se prisjećam susreta koje sam imao s njim, cijeneći njegovu humanost i posvećenost prilikom donošenja važnih odluka, posebno u delikatnim trenucima za državu", napisao je papa Franjo u telegramu saučešća Napolitanovoj supruzi Clio Bittoni.

Napolitano je imao bliske odnose s papom Benediktom XVI, Franjinim prethodnikom. Bio je jedan od rijetkih ljudi kojima je najavljeno da će se Benedikt povući.

Institucija predsjednika u Italiji je uglavnom ceremonijalna, ali je Napolitano 2016. iskoristio svoje ovlasti da spriječi krizu. To je učinio tako što je tehnokratu Marija Montija imenovao za premijera Italije. To se desilo nakon što je Silvio Berlusconi podnio ostavku na premijerskoj poziciji usljed spora oko smanjenja javne potrošnje.

Dvije godine kasnije riješio je još jednu političku krizu, tako što je dao pristanak na formiranje velike koalicije, predvođene političarem lijevog centra Enricom Letteom.

Za predsjednika je izabran 2006., a 2013. dobio je drugi sedmogodišnji predsjednički mandat. No, 2015. je podnio ostavku, a kao razlog za to je naveo starost.

Tokom političke karijere, koja je počela ranih 50-ih godina, biran je u italijanski i Evropski parlament. Bio je ministar unutrašnjih poslova i predsjednik donjeg doma parlamenta, prenosi agencija Reuters.