Lica godine po izboru BBC-a
0

U 2008. najviše se pisalo o Radovanu Karadžiću

Sarajevo-x.com
Britanski BBC napravio je listu muškaraca o kojima se najviše pisalo i pričalo u 2008. godini na području Velike Britanije, ali i šire. Prvo mjesto na listi pripalo je nadriljekaru Draganu Dabiću, tačnije ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji je bio popularniji i od austrijskog monstruma Josefa Fritzla.

1. Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba dvanaest godina se krio na prostorima Srbije pod tuđim identitetom. Pod imenom Dragan Dabić, Karadžić je putovao Srbijom kao duhovni iscjelitelj, a uhvaćen je u jednom beogradskom autobusu.

  1. John Sergeant, britanski novinar i voditelj, razbjesnio je britansku javnost u plesnom showu jer je, uz očit nedostatak talenta, prelazio iz emisije u emisiju.

  2. Josef Fritzl, austrijski električar u penziji uhapšen je zbog 24-godišnjeg zatočeništva i seksualnog zlostavljanja vlastite kćeri s kojom je u incestouznoj vezi dobio šestero djece.

  3. Usain Bolt, jamajkanski sprinter je u Pekingu osvojio medalje na 100, 200 i 400 metara i tako srušio rekord Carla Lewisa iz 1984. godine.

  4. John Coward, britanski pilot kojem je avion ostao bez struje prilikom slijetanja na londonski Heathrow, sabrao se i uspješno spustio avion za što je, kako kažu zaposlenici Heathrowa, zaslužio zlatnu medalju za hrabrost.

  5. Rafael Nadal, ovogodišnje osvajanje Wimbledona i pobjeda nad Rogerom Federerom lansirala je Nadala u sam vrh svjetskog tenisa, a i slavni teniseri svijeta kao što je John McEnroe su priznali da je Nadal 'najbolji od najboljih'.

7. Henry Conway, sin engleskog političara Dereka Conwaya našao se u centru skandala kad se saznalo da prima 32 hiljade funti godišnje kao 'izvršni asistent' svog oca što naravno nije bilo ni blizu istine.

  1. David Axelrod, bivši novinar, poznat i kao 'Ax', bio je mozak operacije u procesu odabira Baracka Obame za prvog crnog američkog predsjednika, te postao najbolji politički konsultant u modernoj politici.

  2. Nathaniel Rotschild, engleski bogataš je zbog osvete dugogodišnjem prijatelju, savjetniku konzervativne stranke Georgeu Osbornu, objavio u Timesu glasinu da će ovaj primiti rusku donaciju za stranku, pa se poslije izvinjavao za pogrešne navode.

  3. Max Mosley, predsjednik Formule 1, javno je osramoćen kad je u javnost procurio porno video u kojem Mosley zajedno s nekoliko žena učestvuje u sado-mazo orgiji, ali je zadržao posao i dobio 60.000 funti odštete zbog povrede privatnosti.

  4. Jay-Z, američki reper javno je izveo parodiju pjesme 'Wonderwall' slavnog britanskog sastava Oasis na engleskom Glastonbury festivalu, nakon što je Noel Galagher rekao da Jay-Z 'ne spada na festival takvog glasa'.

  5. Damian Green, glasnogovornik engleskih konzervativaca optužen je otkrivanje povjerljivih političkih informacija terorističkim organizacijama, a policijska istraga o tačnosti ovih optužbi još traje.