Hamid Karzai
0

Tvrdnje o razmjerama izborne krađe u Afganistanu pretjerane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u četvrta je izjavio da su tvrdnje o razmjerama krađe na predsjedničkim izborima u njegovoj zemlji pretjerane i da čvrsto vjeruje u integritet izbornog procesa.
  • Apsolutno vjerujem u integritet izbora i integritet vlade u tom procesu, izjavio je Karzai na konferenciji za novinare.

  • Na izborima u Afganistanu je bilo problema kao i svuda u svijetu, ali ne koliko mediji objavljuju, dodao je on na prvoj konferenciji za novinare poslije izbora održanih 20. augusta.

Prema kompletnim preliminarnim rezultatima, koji su objavljeni u srijedu, Karzai je u prvom krugu osvojio više od 54 posto glasova. Evropska unija saopćila je, da je više od trećine tih glasova, možda, lažirano, javio je Reuters.

Šef posmatračkog tima EU-a za praćenje izbora Filip Morijon (Philippe Morillon) u srijedu je izjavio da je pod sumnjom čak 1,5 miliona glasova od kojih je 1,1 milion pripao Karzaiju.

Karzaijev tim je naveo da su optužbe EU-a neodgovorne, ali je podržao provođenje istrage.

Rezultati neće biti konačni dok Žalbena izborna komisija ne okonča proces koji obuhvata i novo brojanje glasačkih listića sa oko 10 posto birališta, zbog toga što je pronašla jasne i uvjerljive dokaze o izbornoj krađi.

Glavni Karzaijev protivnik, bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah, osvojio je oko 29 posto glasova.