Grupa "Potok"
27

Tvrdnje o Gazpromovim plaćenicima evropske kupce ruskog plina dovele u neugodnu situaciju

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ruski izvoznik plina Gazprom trebao bi izbjeći ovosedmični 11. paket sankcija EU-a, unatoč sve brojnijim dokazima da finansira plaćenike koji se bore u Ukrajini.

"Ne mislim da se radi o dokazima, već o političkoj volji", rekao je nacionalni diplomat EU-a koji je želio ostati anoniman kako bi iskreno govorio o unutarnjoj dinamici zemlje.

Tvrdnje da je Gazprom direktno umiješan u rusku invaziju na Ukrajinu bile su čvrste i stizale brzo.

Niz izvještaja i videozapisa navodno od boraca na prvim crtama pokazuje da je Gazpromovo unutaršnje sigurnosno osoblje organizovano u dobrovoljačke odrede, od kojih se najistaknutija zove Potok. Isto ime se nalazi u Gazpromovim sada nefunkcionalnim plinovodima Sjeverni tok ispod Baltičkog mora. Potok navodno opskrbljuje i oprema Gazprom, iako su detalji o tome kako radi i koliko ljudi može imati obavijeni velom tajne.

Jevgenij Prigožin, koji vodi zloglasnu plaćeničku skupinu Wagner, tvrdio je prošlog mjeseca na društvenim mrežama da je razgovarao s nekoliko regruta iz Potoka.

Ukrajinska obavještajna služba iznijela je slične tvrdnje u februaru, navodeći da je podružnica Gazproma uspostavila vlastitu privatnu vojnu jedinicu.

Ukrajinska vlada rekla je da bi takvi izvještaji trebala potaknuti zapadne kompanije da prekinu veze s ruskim plinskim divom.

“Ovo svakako stavlja Gazprom izvan čisto komercijalnih aktivnosti i čini ga suučesnikom u ratnim zločinima u Ukrajini. Sada su došli na novu razinu otvorenog sudionika u kazneno kažnjivim radnjama. Kompanija čijim se novcem plaćaju ratni zločini i ubistva ne može biti sudionikom civiliziovanog tržišta", kazao je ukrajinski ministar", rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko za Politico.

Neki glavni gradovi EU-a se slažu.

"Takve bi činjenice trebale samo potaknuti daljnju raspravu... o tome kako se možemo što više distancirati od Gazproma", rekao je jedan litvanski diplomat.

Ali to vjerojatno neće značiti promjenu politike EU-a prema Gazpromu. Dok je blok uveo gotovo potpunu zabranu uvoza moskovske nafte, uglja i rafiniranih proizvoda, prirodni plin i Gazprom su pošteđeni.

Prije rata, Gazprom je opskrbljivao oko 45 posto plina koji se uvozi u EU; to je palo na oko 7 posto od kraja aprila, prema Bruegel think tanku. Velik dio toga je zbog toga što je Rusija ograničila protok i gašenje plinovoda Sjeverni tok, ali nekoliko zemalja EU-a, kaoš to su Mađarska, Slovačka i Austrija još uvijek nabavljaju plin iz plinovoda od Gazproma.

Grčka DEPA i talijanski Eni također imaju tekuće ugovore s Gazpromom, prema Auri Sabadus, višoj analitičarki u kompaniji za tržišne podatke ICIS.

Budući da se o sankcijama EU odlučuje jednoglasno, nema puno šanse da se postigne konsenzus o kažnjavanju Gazproma. Nasuprot tome, i SAD i Velika Britanija uvele su sankcije protiv čelnika Gazproma Alexeya Millera.

Sa stajališta Komisije, "rizik je da u Vijeću neće biti jednoglasnosti, jer barem jedna zemlja, ali ne samo jedna, nije se u potpunosti diverzificirala od ruskog plina", rekao je visoki dužnosnik Komisije koji je želio ostati anoniman. jer im nije bilo dopušteno javno govoriti.

Izvještaji o Gazpromovim plaćenicima u Ukrajini nisu dovoljni da bi promijenili ta stajališta, rekli su diplomati iz dviju zemalja EU-a upućeni u rasprave o sankcijama.

"Iako bi ovo moglo malo povećati pritisak na neke od onih koji se protive, ne mislim da će uvjeriti prave protivnike ovih sankcija", rekao je nacionalni diplomat.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da nema “nezavisnih provjerenih informacija” o postojanju Potoka, ali da Beč čini “sve što je moguće kako bi se dodatno smanjila ovisnost o plinu”.

Slovački diplomat rekao je da sankcije Gazpromu "nisu na stolu", ali "ako se to dogodi, spremni smo ozbiljno se pozabaviti time".

To znači da je "pritisak za sada veći na [zemlje EU] koje preuzimaju dobrovoljne obveze", rekao je viši dužnosnik Komisije.

Iako su detalji o Gazpromovoj plaćeničkoj jedinici i dalje rijetki, postojanje vlastitih oružanih snaga nije iznenađenje, kažu stručnjaci.

Kompanija "već godinama ima svoje vlastite privatne sigurnosne snage koje čuvaju energetske instalacije i pružaju sigurnost", rekla je Tracey German, profesorica sukoba i sigurnosti na King's Collegeu u Londonu. Ona vjeruje da se privatne skupine plaćenika koriste kako bi se popunile praznine u ruskim oružanim snagama i također kako bi se prikrio pravi broj žrtava nastalih u invaziji.

Vjerovatno su Gazpromove snage dobro opremljene i imaju iskustva u sigurnosnoj službi ili vojsci, ali "očigledno nemaju ljudstvo kao Wagner", rekao je Konrad Muzyka, odbrambeni analitičar u Rochan Consultingu.

Grupe poput Potoka pružaju "vrlo značajan izvor fleksibilnosti" Kremlju da postigne svoje ciljeve na netransparentan način izvan zakona, rekao je Adnan Vatansever, viši predavač i energetski stručnjak za Rusiju na King's Collegeu u Londonu.

To je također "vrlo poželjan scenarij" za ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je, koji voli poticati natjecanje između elita kako bi spriječio da jedna skupina poput Wagnera postane dominantna i izazove ga, piše Politico.