Srbija
0

Tužilac Brammertz razgovarao sa srbijanskim premijerom

FENA
Nova srbijanska vlada nastavit će saradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Mirko Cvetković u razgovoru s glavnim tužiocem tog suda Sergeom Brammertzom, navodi se u Vladinom saopštenju.

Cvetković je rekao da je od ukupno 46 optuženika, Srbija Haaškom sudu izručila njih 44.

"Predsjednik Vlade izrazio je nadu da će sve te činjenice Tužilaštvo imati u vidu kada bude sastavljalo sljedeći izvještaj o saradnji", piše u saopštenju.

Navodi se također da je Brammertz pozdravio hapšenje Radovana Karadžića i istaknuo kako je to velik napredak u saradnji Srbije s ICTY-em.

"Oprezno sam optimist povodom daljnje saradnje, te očekujem da će se i preostala dvojica optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić uskoro naći u Den Haagu", naglasio je Brammertz, kako se navodi u šturom Vladinom saopštenju.

Cvetković je pozdravio to što je Tužilaštvo ICTY-a uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Ramushu Haradinaju za kojega srbijanska strana smatra da mora biti kažnjen za ratne zločine počinjene protiv Srba na Kosovu.

Brammertz se u četvrtak sastaje i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Beogradski mediji prenose tamošnja očekivanja da će Brammertz izvijestiti Bruxelles o posjetu Beogradu i da bi na osnovi njegove pozitivne ocjene Vijeće ministara EU-a možda već u ponedjeljak moglo razmotriti deblokiranje Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.