15-minutni razgovor
2

Turski mediji: Planiranje Khashoggijevog smaknuća snimljeno na audio snimku

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijski tim sve vrijeme je planirao ubiti novnara Jamala Khashoggija i nikada nisu planirali ni razgovarati s njim, prenio je ovo Hurriyet Daily pozivajući na audio snimku koja je u posjedu policije.

Audio traka koja je u posjedu turskih istražitelja sadrži petnaestominutni razgovor u kojem saudijski tim raspravlja kako će ubiti Khashoggija, piše turski Hurriyet Daily.

Snimka je navodno napravljena prije nego što je novinar ušao u konzulat. Na snimci akteri još jednom prelaze kroz plan ubistva i podsjećaju na dužnosti svakog člana.

Izvještaj Hurriyeta proturječi izjavi zamjenika saudijskog državnog advokata Shaalana al-Shaalana, koji je rekao da je tim zapravo poslan u Istanbul da bi došao do novinara i vratio ga u Saudijsku Arabiju.

I neki drugi audio dokazi koji su dobili turski istražitelji također ukazuju da je verzija Khashoggijevog ubistva koju plasira Rijad jednostavno niemoguća.

"Uzaludni pokušaji preživljavanja Khashoggija mogli su se čuti u sedmominutnoj snimci. Nije bilo naznaka da ga neko pokušava nagovoriti da se vrati u Rijad", rekao je novinar Hurriyeta Abdulkadir Selvi dodavši da je Khashoggi ubijen za sedam minuta.

Podsjećamo, novinar Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra kada je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Već tada je Turska optužila Saudijsku Arabiju da je odgovorna za smrt novinara.