Svijet
0

Turska vojska upala u sjeverni Irak

FENA
Turska vojska je saopćila da je u subotu ušla u sjeverni dio Iraka kako bi se obračunala s grupom kurdskih pobunjenika pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK).

"Tokom obavještajnih osmatranja primijećeno je 50-60 pripadnika terorističke PKK-a unutar Iraka", navela je vojska na svojoj web stranici, prenio je Reuters.

Vojska je saopćila da je protiv te grupe izvedena odlučna akcija, da su pobunjenici pretrpjeli teške gubitke te da će pojačati "intervenciju" u regiji bude li to potrebno.

Vlada u Ankari je ovlastila turske oružane snage da izvedu prekograničnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika stacioniranih u sjevernom Iraku, saopćio je u petak turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

"Usvojili smo odluku na sastanku kabineta 28. novembra i uz odobrenje predsjednika turske oružane snage (od toga dana) imaju ovlaštenje za operaciju preko granice", rekao je Erdogan državnoj televiziji.

Ankara je usprkos tome što su se SAD i Irak usprotivili velikoj vojnoj operaciji preko granice, uporno upozoravala da će pokrenuti akciju protiv članova PKK-a koji iz baza u sjevernom Iraku napadaju Tursku, podsjetio je Reuters.

Turska je rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice s Irakom, uz podršku tenkova, artiljerije i borbenih aviona, radi mogućeg napada na sjeverni Irak gdje se kriju članovi zabranjene PKK-a.