Nakon godinu i po
106

Turska vlada učitelja pretučenog nasmrt "vratila" na posao zbog ukaljanog ugleda

Klix.ba
Nastavnik Gökhan Açıkkollu koji je nasmrt pretučen u pritvoru u kojem je bio u sklopu istrage o neuspjelom puču u Turskoj, proglašen je nevinim nakon godinu i po dana i "vraćen" na posao.

Stranka pravde i razvoja (AKP) na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom konačno je objavila da je učitelj koji je nasmrt pretučen u pritvoru bio nevin.

Odluku o vraćanju Gökhana Açıkkollua na poziciju nastavnika donijelo je ministarstvo obrazovanja 7. februara ove godine. Službeni dokument o vraćanju Gökhana na poziciju nastavnika je direktor škole u kojoj je Gökhan radio dostavio njegovoj supruzi koja je također tu radila kao učiteljica. I ona je vladinim dekretom sklonjena s te pozicije. Vlada je ovim jednostavnim potezom željela vratiti ukaljani ugled preminulom profesoru.

Gökhan Açıkkollu uhapšen je 24. jula 2016. godine u sklopu istrage protiv organizacije FETO koju turske vlasti smatraju terorističkom organizacijom koja stoji iza neuspjelog puča. U pritvoru je bio 13 dana i za to vrijeme je bio podvrgnut fizičkom i psihičkom mučenju. Nikada nije službeno ispitan. Svakodnevno su ga odvodili iz ćelije i mučili, a kada bi njegovo stanje bilo kritično odvodili su ga u bolnicu. Ljekarima je govorio o zlostavljanju i mučenju koje je proživljavao, ali u nekim slučajevima njegove izjave nisu bile čak ni registrovane u medicinskim izvještajima. Također, pod pritiskom policije sakriveni su dokazi fizičkog zlostavljanja.

Preminuo je od zatajenja srca, a prije nego je bio u pritvoru nije bilo znakova da ima ikakvih srčanih problema. Predsjednik Udruženja za ljudska prava Turske (TİHV) Şebnem Korur Finčancı naveo je u izvještaju da je Gökhan preminuo od srčanog udara koji je posljedica mučenja kojem je bio podvrgnut.

Njegova porodica saznala je za njegovu smrt nakon što su ih pozvali na Institut forenzičke medicine u Istanbulu. Mučenje je nastavljeno čak i tada. Iako nije ni ispitan ni osuđen, njegovoj porodici su rekli da ga mogu sahraniti samo na groblju koje je Općina Istanbul odredila za izdajice. Imami koje je dodijelila Uprava za vjerske poslove (Diyanet) odbili su izvršiti pogrebnu molitvu za Gökhana.

Njegova porodica morala je balzamirati tijelo i odvesti ga vlastitim automobilom u njegov rodni grad u proviciju Konya. Ni imami lokalne džamije nisu htjeli izvršiti pogrebnu molitvu pa su to uradili njegovi bliski rođaci.

Podsjećamo, Turska je suspendovala ili otpustila više od 150.000 sudaca, nastavnika, policajaca i drugih državnih službenika. Ministar unutrašnjih poslova Turske Süleyman Soylu rekao je u decembru prošle godine da je uhapšeno 55.665 osoba. Dan kasnije je Ministarstvo pravosuđa saopćilo da je više od 169.000 osoba predmet zakonskih postupaka zbog optužbi za pokušaj državnog udara.

"Broj onih koji su u pritvoru je tri puta veći", rekao je Soylu ističući kako ni ove brojke nisu dovoljne za otkrivanje težine problema.