Stefan File
0

"Turska treba da bude članica EU"

SRNA
Stefan File
Stefan File
Tursku ne treba spriječavati da postane članica EU, rekao je danas evropski komesar za proširenje Stefan File.

"EU nije religijski projekat, zasnovana je na vrijednostima i ako Turska izrazi jasan stav da ne samo da dijeli iste vrijednosti, već ih i štiti, onda joj treba pružiti šansu", rekao je File u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Mnogi evropski političari iz stranaka desnog centra, uključujuči i predsjednika EU Hermana van Rompeja, izjavili su da Evropa ima fundamentalni judejsko-hrišćanski karakter i da bi to moglo biti ugroženo pristupom Turske.

Van Rompej je 2004. godine izjavio da bi "univerzalne vrijednosti koje su na snazi u Evropi i koje su isto tako fundamentalne vrijednosti hrišćanstva izgubile na snazi u slučaju ulaska velike islamske zemlje poput Turske.

Ulasku Turske u EU otvoreno se protive i najveće članice EU, Francuska i Njemačka, čiji lideri smatraju da bi toj zemlji umjesto toga trebalo dati status "privilegovanog partnera", čime bi Ankara imala samo neke od beneficija punopravnog članstva.

Međutim, File smatra da taj koncept nije "kompatibilan sa pristupnim pregovorima i mandatom koji su mu dale vlade 27 članica EU".

Prema rezultatima anketa koje su objavljene početkom sedmice, 73 odsto Nijemaca je protiv pristupa Turske u EU.