Svijet
0

Turska: Parlamentarni izbori će biti održani 1. novembra

FENA
Prijevremeni turski parlamentarni izbori će biti održani 1. novembra, manje od pet mjeseci nakon izbora 7. juna koji nisu omogućili formiranje koalicijske vlade, saopćilo je u utorak Visoko izborno vijeće (YSK).

"Izbori će biti održani u nedjelju 1. novembra", izjavio je predsjednik YSK-a Sadi Guven na konferenciji za novinare u Ankari.

Nešto ranije, premijera Ahmeta Davutoglua je zadužio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan da sastavi tranzicijsku vladu koja će upravljati zemljom do novih izbora.

Ova tranzicijska vlada, bez presedana u novijoj političkoj historiji Turske, trebalo bi da bude formirana u roku od pet dana.

Ona bi trebalo da se sastoji od poslanika Stranke pravde i razvoja (AKP, islamsko-konzervativna, na vlasti) i Stranke demokratije naroda (HDP, prokurdska/ljevičarska).

Socijaldemokrate (CHP) i nacionalisti (MHP) su odbili da učestvuju.

Premijer bi mogao također pozvati "nezavisne" osobe, tehnokrate i bivši AKP.

Na posljednjim parlamentarnim izborima 7. juna, AKP je izgubio apsolutnu većinu kojom je raspolagao od 2002. godine.

Od 7. juna, Davutoglu nije uspio postići s opozicijom sporazum o formiranju koalicijske vlade i zemlja je potonula u politički ćorsokak pojačan sigurnosnom krizom.

Turska je započela "rat protiv terorizma" 24. jula, nakon samoubilačkog napada u Suruču (na jugu zemlje), u kojem su 33 mlada kurdska pripadnika poginula.

Usred oživljavanja sukoba s kurdskim pobunjenicima, šef države, optužen da želi vladati sam, formalno je sazvao nove parlamentarne izbore.