Svijet
0

Turska: Odluka o ofanzivi u Iraku nakon posjete Erdogana SAD-u

FENA
Turska će odluku o ofanzivi protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka donijeti tek nakon što premijer Recep Tayyip Erdogan posjeti Sjedinjene Države početkom novembra, izjavio je glavni zapovjednik turske vojske general Yasar Büyükanit.

"Premijerova posjeta SAD-u (5. novembra) veoma je važna, čekat ćemo dok se ne vrati", rekao je general Büyükanit, objavila je u petak uvečer privatna turska televizija NTV.

Očekuje se da će Erdogan i američki predsjednik George W. Bush 5. novembra u Washingtonu razgovarati o odluci turskog parlamenta da u sjeverni Irak budu upućene snage koje bi se obračunale s kurdskim pobunjenicima, prenio je AP.

Turski parlament je 17. oktobra odobrio vojnu akciju protiv kurdskih pobunjenika u Iraku nakon što su u posljednjih mjesec dana u napadima pobunjenika s iračke teritorije poginula 42 turska državljana.

Ankara je do sada nagomilala oko 100.000 vojnika uz granicu s Irakom, borbene avione i helikoptere koji su bombardirali uporišta kurdskih pobunjenika duž granice, ali na turskoj teritoriji.

Da bi se situacija smirila, u Ankaru je u petak na razgovore došla 11-člana iračka delegacija koju predvode ministar odbrane general Abdel Qader Jassim i ministar za nacionalnu sigurnost Shirvan al-Waeli. U njoj su i dva predstavnika autonomnih kurdskih vlasti sa sjevera Iraka.

Zamjenik turskog premijera Cemil Çiçek je nakon razgovora, u izjavi za Turski CNN rekao da turska strana traži izručenje vođa kurdskih pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK), koji se nalaze na sjeveru Iraka i pomoć te zemlje.

Televizija CNN Turk je objavila, pozivajući se na neimenovane iračke dužnosnike, da su na listi 153 člana PKK-a, koju Turska, kao i Evropska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom. Irački zvaničnici su kazali da bi Irak mogao izruči barem 18 članova PKK-a.

Ankara, veoma nezadovoljna zbog neuspjeha američkih snaga u Iraku i iračkih snaga da zaustave napade kurdskih pobunjenika s teritorije te zemlje na Tursku, pak želi da se uhvate svi članovi PKK-a kako bi se organizacija uništila.

Turske vlasti su ocijenile kao nezadovoljavajuće prijedloge koje je iračka delegacija ponudila Ankari da bi odustala od vojne intervencije, javio je Reuters pozivajući se na neimenovanog turskog diplomata.

Među tim prijedlozima je ukidanje logističke podrške PKK-u, ograničavanje kretanja članova te partije i zatvaranje ureda povezanih s tom organizacijom, kao i veći nadzor granice.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan je ponovio kako Ankara očekuje da Irak poduzme hitne i odlučne korake u borbi protiv kurdskih pobunjenika.